Luft til Vand varmepumpe – Grundguide

Varme kan være en rigtig stor post i et privat budget. Bor du i de områder, der ikke er omfattet af fjernvarme og derfor må fyre med olie, gas eller el, er posten ekstra stor. I det tilfælde er det værd at overveje, om du kan gøre din varmeregning mindre ved at investere i en varmepumpe. Der er flere forskellige slags, som har hver deres fordele og ulemper. Her vil vi beskrive, hvordan en luft til vand-varmepumpe fungerer og, hvad du skal være opmærksom på, før du investerer i den.

Billig men effektiv luft til vand varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe kræver ikke, at du har plads i din have, sådan som for eksempel et jordvarmeanlæg gør. Den er også billigere at få installeret. Den er ikke helt så effektiv som jordvarmeanlægget, men det er tæt på. I modsætning til luft til luft-varmepumpen giver luft til vand-varmepumpen dig både varme og varmt vand. (Altså også varmt badevand)diagram luft til vand varmepumpe

Varmepumpen kræver vandbåret varmesystem

En anden ting du skal være opmærksom på er, at du skal have et hus, der i forvejen opvarmes af et vandbåret radiatorsystem eller vandbåren gulvvarme. Opvarmer du dit hus med elvarme eller har en brændeovn som varmekilde, kan du ikke installere en luft til vand-varmepumpe uden betydelige omkostninger (læs i stedet om luft til luft varmepumpe). Du skal da overveje at trække radiatorrør i hele boligen eller gøre brug af flere indeenheder med blæsere i. Indeenheder har fjernbetjening og kan styres flere steder i boligen og dermed give et koldt soveværelse og en varm stue. Det er en dyr løsning, da hver indeenhed koster omkring 10.000 + montering.

Radiator og luft til vand varmepumpe

Selvom du har et vandbåret radiatorsystem er det en rigtig god ide at få en installatør ud og vurdere, om dine radiatorer er store nok til, at det kan svare sig at installere en luft til vand-varmepumpe. Vandpumper har nemlig en lavere fremløbstemperatur og kræver derfor store radiatorer for at kunne fungere mest optimalt. Det er således ikke sikkert, at de radiatorer, du har i dit hus, er store nok. Hvis behovet for at supplere med en anden varmekilde bliver for stort, er luft til vand-varmepumpen en dårlig investering.

Luft til Vand varmepumpe – Hvordan virker det?


Luft til vand varmepumpe montering
I princippet virker en varmepumpe på samme måde som et køleskab. Energien fremkommer ved at et kølemiddel på skift henholdsvis kondenserer og fordamper. I et køleskab føres der energi ud af skabet, hvorimod varmepumpen fører energi ind i husets rum. En luft til vand-varmepumpe omdanner således energi fra luften udenfor og overfører denne til radiatorsystemet og brugsvandet indenfor. Selve varmepumpen står som regel udenfor, hvor en ventilator tilfører pumpen udeluft, som omdannes til varme. Varmen kommer gennem et rør ind i huset. Luft til vand-varmepumpen fungerer ligeledes i vintermånederne.

Før du investerer i en luft til vand varmepumpe

 • Luft til vand varmepumpen er ikke helt så effektiv som et jordvarmeanlæg
 • Udedelen støjer og skal placeres i god afstand til skel
 • Varmepumpen kræver et vandbåret varmesystem
 • Radiatorerne skal have en vis størrelse for at det kan betale sig med en luft til vand-varmepumpe
 • Det kan være nødvendigt med ny kraftigere cirkulationspumpe
 • Bedst velegnet til gulvvarme, da fremløbstemperaturen er lav
 • Få beregnet kW behovet af en professionel når du beder om tilbud

Få 3 uforpligtende tilbud – Spar når leverandørerne ved de er i konkurrence.
Udfyld blot formularen og vent – Det er gratis

Køb pumpe til det nordiske klima

Du kan nemt finde en ultra billig luft til vand varmepumpe lavet af billige materialer og med en lidt ringere ydelse end de dyreste.

De kan såmænd være fine nok, men du bør være særligt opmærksom på om udeenheden (monoblokken) kan klare levering af varme ved lave temperaturer.

De fleste får problemer ved -15-20 C grader men flere kan klare helt ned til -27 C og hvis I har pumpen som eneste varmekilde vil det være et stort problem med driftsstop på en dag med -20 grader udenfor.

Tjek derfor hvor langt ned monoblokken kan klare at gå – specielt hvis i ikke har andre varmekilder i boligen.

Varmepumpe størrelse?


Når der skal beregnes hvor mange kW en varmepumpe skal kunne leverer, skal der tages højde for en hel del forskellige faktorer.

 • Husets isoleringsgrad
 • Typen af vandbåret system (gulvvarme / radiator)
 • Kvadratmeter, er der åben til kip?
 • Antal etager
 • Rum uden gulvvarme (Kælder med radiator?)
 • Antal personer i husstanden og deres alder (brugsvand, teenagers bader oftere)
 • Valgte pumpes effektivitet/scop værdi / A++++

Det er derfor meget svært at lave en helt nøjagtig beregningsmodel.

Vælges en for lille varmepumpe vil den komme på overarbejde ofte og supplere med el, så den bliver mindre effektiv.
Der vil kunne blive ventetid på varmt brugsvand og den kan måske ikke varme huset op til ønskes temperatur, når det er koldt.

Vælges en kæmpe stor model vil den primære ulempe være monoblokken stopper hele tiden og det giver også en dårligere økonomi kontra jævn drift. (NYT: Med inverter, vil en for stor varmepumpe ikke betyde ringere effektivitet)

Beregn med data fra den gamle varmekilde

Find ud af hvor mange kW I har brugt i gennemsnit over de sidste 5 år.

Husk det både skal være til brugsvand og opvarmning, måske sidder der en el-patron i en varmtvandsbeholder som har brugt el, det skal også tælles med.

Gang ( X ) tallet med antal kvadratmeter boligen er og I har tallet på hvor mange kW den nye luft til vand pumpe skal kunne leverer for at I kan opnå samme komfort som hidtil.

Husk at en brændeovn kan supplere meget og den også bør beregnes med ind i regnskabet, da ny lovgivning kan gøre dem mere eller mindre ulovlige at anvende i fremtiden.

Mangler du data – lidt tips til beregning af varmepumpe

Der er flere tommelfingerregler i branchen som faktisk virker meget godt.

Har du ikke data over tidligere års forbrug i boligen, ja det kan jo være der ikke har boet nogen, eller regnskab er væk efter køb af bolig etc.

Så er her et par tips

Lavenergihus

bruger typisk ned til 0,03 kW/m2

Hus opført fra 1980 til 1985

vil ca. bruge 0,045 kW/M2.

150 Kvm hus fra 1980 skal altså have en varmepumpe, der kan leverer 6,75 kW.

Et hus fra ca. 1950 – 77

Efterisoleret men ikke med mere end 100 mm isolering i vægge og 200 mm på loft, ja og måske med meget gamle ”energiruder”, ja det skal have mere energi til at blive opvarmet det er klat

Det kan sagtens være omkring 0,065 kW/m2

Se skema omkring valg af varmepumpe kontra boligens isoleringsgrad her

Luft til vand varmepumpe priser


Hvad koster et komplet luft til vand varmepumpe anlæg inkl. montering på adressen?

Det afhænger naturligvis af hvilken type du vælger at købe, hvor høj kapacitet den har og hvor energieffektiv den er – ja og mærket på den samt garantiordninger som kommer med ind i prisen.

Priserne for selve monoblok begynder allerede omkring Kr. 49.000 inkl moms. ekskl. montering

Monteringens pris afhænger af enormt mange faktorer, men afsæt omkring 32.000 kroner.

Til de ca. 50.000 får du en af de små luft til vand varmepumper uden alt muligt fancy halløj som vejrregulering og varmevandsbeholder.

Det er en lidt skrabet løsning, men bestemt en løsning, der vil give god komfort og en lun stue samt et varmt bad.

Luksus udgaven – Buffer varmtvandsbeholder

Vil I gerne have lynhurtigt varmt badevand og mulighed for flere kan gå i bad på samme tid / lige efter hinanden, ja så skal der en buffertank ind over løsningen og en større varmepumpe.

Her begynder priserne omkring 90.000 inkl. moms ekskl. montering.

Monteringen koster ikke mere, så 105.000 vil være et realistisk budget.

Vi anbefaler du efterspørger 3 tilbud på en luft til vand varmepumpe og indtaster alle de data du har, så får du tilbud tilpasset det behov I har og den komfort I ønsker.

Har I ikke lige 100.000 stående på kontoen til en varmepumpe? Ja så er der faktisk mulighed for at låne til den eller leje den, læs mere om lån til varmepumpe her

Undgå støjgener


Tænker du på at installere en luft til vand-varmepumpe, er der dog visse forudsætninger du skal være opmærksom på. Den ene er, at den del, der står udenfor (udedelen), består af en ventilator, som er stor og derfor ikke lydløs.

Det betyder, at du skal tænke på, at den skal placeres hensigtsmæssigt i forhold til dine naboer. Om nødvendigt kan du sætte en afskærmning op, der tager støjen.

Du skal selvfølgelig også overveje placeringen af varmepumpen i forhold til din egen brug af haven. Du er nok heller ikke selv interesseret i at blive generet af støjen, når du gerne vil opholde dig i haven.

Tip: Sørg for vibrationsdæmpende gummifødder, de er alle pengene værd. (Specielt for din nabo)
En varmepumpeskjuler kan også tage lidt af støjen

Luft til vand varmepumpe diagram