Skift fra Elvarme til luft til vand varmepumpe

Priserne på el og gas stiger voldsomt her i 2022 og det har fået mange til at overveje om det er nu, der skal investeres i ny varmekilde. Har du elvarme vil det ligegyldigt hvilken ny varmekilde du vælger blive en meget dyr investering, men det vil også blive en investering, der hurtigt betaler sig hjem igen. Har I ikke kapital i frie midler, kan I låne med de nye grønne lån bankerne tilbyder – har I friværdi i huset vil det dog ofte være en god mulighed at få forhøjet realkreditlånet og dermed få en lavere rente.

Udskiftning af elvarme-anlæg

elvarmeElvarme er jo forholdsvis nemt at sløjfe, det er i princippet bare at tage elradiatorerne ned og fjerne ledningerne, så er det på plads. Varmtvandsbeholderen giver sjældent problemer, da den jo bare skal nedtages og køres væk.

Gulvvarme eller radiator?

Det er straks noget helt andet med valg af fremtidig varmeløsning, hvor der kan vælges mellem gulvvarme eller rørføring og radiatorer. Udover det valg, skal der også ses nærmere på boligens isoleringsstand, er den godt nok isoleret til at en varmepumpe kan leverer nok varme? Her skal I sørge for der er hulmursisolering , nok loftisolering og meget gerne nye energivinduer. Varmepumperne leverer varme ved lav fremløbstemperatur og det betyder, der skal være stor flade for at komme af med varmen og det betyder også at der ikke kan leveres ret meget varme voldsomt hurtigt. Derfor supplerer de fleste med f.eks. en brændeovn i stuen eller med en såkaldt Buffertank, hvor der er en ”el-varmer” i (el-patron). Gulvvarme er klart det med bedst økonomi langsigtet (og komfort) men det kan jo være en dør investering alt efter hvordan de nuværende gulve er i huset.

Hvor stor skal varmepumpen være?

En ting som er positivt ved at gå fra elvarme til luft til vand varmepumpe, er at det er forholdsvist nemt at beregne hvor meget kapacitet varmepumpen skal have. Tag de sidste 5 års elregninger og tag forbrug til husholdning ud (Det kan så være lidt svært) men her kan du bruge gennemsnittet for en danskers forbrug og gange op med antal personer i husstanden. En gennemsnitsdansker bruger 1.600 kWh om året. Gang med antal personer i husstanden og / 100 gang med antal Kvm boligen er. Ved en bolig på 150 kvm og med 2 personer ser regnskabet sådan her ud: 3.200kW / 100 x 150 = 4.800, altså en 4,8 kW kapacitet er nok til at varme boligen. Her er der ikke taget højde for boligens isoleringsgrad Der bør justeres op, hvis der er flere teenagere i husstanden, da de ofte tager bad flere gange o dagen. Er boligen fra før 1980 bør der justeres op, medmindre der er udført omfattende isoleringsprojekt. Eksempel på anden beregningsmetode: Et hus på fra 1980 – 1985 vil teoretisk bruge 0,045 kW pr. kvm x 150 kvm = 6,75 kW Her tages højde for isoleringsgrad, men ikke antal beboere og typen. Med de to metoder kan vi se at en varmepumpe med en kapacitet på omkring 6 kW vil kunne dække boligens behov. De fleste løsninger ligger på 9 kW og op, så her vil det aldrig ende med kolde bade.

Hvad koster det at skifte ?

Det er en investering, der forholdsvist hurtigt tilbagebetaler sig, da strøm jo er hamrende dyrt og ikke bliver billigere i fremtiden.

Tilbagebetalingstiden ligger på omkring 8 år og dertil kan du tilskrive et ret voldsomt og klækkeligt overskud ved eventuelt salg af boligen, da du vil kunne få langt mere for den med det nye energimærke lavet pba. varmepumpeløsningen.
Ud over boligen bliver mere værd, vil den også blive langt lettere at sælge.
fra elvarme til luft til vand varmepumpe eksempler

Men det ændrer jo ikke ved udgifterne nu og her.

Du skal forvente et komplet Luft til vand varmepumpeanlæg ligger til en pris på omkring 90.000 – 140.000 alt efter hvilken type du vælger og hvilket mærke samt hvem du får til at installere det.

Hertil skal du forvente udgifter til enten at etablere gulvvarme i hele boligen (det kan nemt løbe op i 100.000) eller montering af radiatorer og rør (typisk omkring 45.000).

Det betyder du skal ud i en investering på omkring 200.000 – 300.000 alt efter størrelsen af huset og hvilke løsninger du vælger.

Har du under ingen omstændigheder mulighed for at skrabe så stort et beløb sammen, kan en løsning være at bibeholde varmtvandsbeholderen, der er baseret på el og opsætte 2 luft til luft varmepumper.
De kan købes for omkring ca. 10.000 i god kvalitet.

Her er det meget vigtigt at se på boligens opbygning. En luft til luft varmepumpe er yderst effektiv og kan lave varme helt lige så billigt som en luft til vand varmepumpe, den kan bare ikke lave vand til din bruser og vandhane.

Men du kan spare rigtigt meget ved at montere en i f.eks. stuen og (alt efter boligens indretning) måske en i soveværelset.

Eneste ulempe ved en luft til luft varmepumpe er egentlig, at den støjer en smule, når den kører.

Har du flere etager vil det være en stor fordel med en varmepumpe på hver etage.

Helt alternativt og som et 3 eksempel p en installation, kan man også vælge en luft til vand varmepumpe og en fancoil, der blæser varmen ind i boligen, helt som en luft til luft varmepumpe gør.
Her skal der også påregnes flere enheder pr. bolig og der skal naturligvis trækkes rør fra udeenheden til hver fancoil.