Brændeovne

Brændeovn hvordanDer er delte meninger om brændeovne. Nogle synes, det er den hyggeligste varmekilde, man kan få, og kan slet ikke forestille sig at undvære brændeovnens levende varme i stuen. Andre synes en brændeovn er frygteligt besværlig, fordi den sviner og er svær at tænde op i. Andre igen refererer til at brændeovne er dårlige for miljøet. Her beskriver vi, hvordan brændeovne fungerer og hvordan man tænder rigtigt op, så forureningen mindskes mest muligt. Vi kommer også ind på, hvad du skal være opmærksom på, inden du køber en brændeovn til din bolig.

To slags varme

Brændeovne kan afgive to slags varme. Strålevarme og konvektionsvarme. Strålevarme er den varme, der stråler direkte ud fra ovnen og bliver omkring brændeovnen. Den er koncentreret og kan være hård for de møbler, der står i nærheden af ovnen. Konvektionsvarme dannes, når brændeovnen er konstrueret med en ekstra kappe, der sidder udenpå siderne, så et mellemrum eller en kanal dannes mellem brændeovnens inderste og yderste side.

Konvektionsvarme

Det er helt klart en fordel at have en brændeovn, der giver konvektionsvarme, da det skaber en behagelig varme, der breder sig jævnt ud i rummet og videre til de rum, der støder op til. Konvektionsvarme opstår ved, at varmen fra ilden opvarmer luften i de før nævnte kanaler eller mellemrum. Den kolde luft i rummet bliver trukket ind under brændeovnen og op mellem de to sideplader, hvor den opvarmes. Derefter kommer luften ud foroven og stiger yderligere til vejrs. I mens trækkes mere kold luft ind mellem brændeovnens sider. Den luftcirkulation sker hele tiden og varmer rummet op. For at øge den varme lufts spredning i rummet har nogle konvektionsbrændeovne en elektrisk blæser tilkoblet.

TIP:
Læs om Brændeovne med Fedtsten her

Tjek din skorsten til brændeovnen

Vær opmærksom på at skorstenen er utrolig vigtig for din brændeovns ydeevne. De fleste brændeovne har brug for en skorsten, der er minimum 4-5 meter. Står du og skal skifte til en ny brændeovn, skal du tjekke om din skorsten er egnet til den nye ovn. Er den for kort, kan det være en mulighed at forlænge den. En anden mulighed er at købe en lille motor, der kan øge trækket i skorstenen. Er du i tvivl om noget så kontakt din skorstensfejer for vejledning.

Skån dig selv og miljøet, brænd korrekt

Det er rigtigt at brændeovne udsender partikler, der ikke er sunde for hverken os eller miljøet. Der er dog meget, man kan gøre for at mindske den røg og sod og de partikler, der er sundhedsskadelige. For det første er det vigtigt, at bruge tørt og rent træ, som ikke er imprægneret eller malet. Spånplader og trygimprægneret træ skaber direkte giftig røg. En brændeovn kræver altså, at du har plads til brænde under et halvtag eller indenfor, så det kan holdes tørt. Det er også vigtigt at tænde op rigtigt. Miljøministeriet har udstedt nogle retningslinjer, som beskriver, hvordan man bedst tænder op. Det vil være en ny måde for langt de fleste brændeovnsejere.

Sådan tænder du op

I stedet for at tænde op nedefra, som de fleste af os umiddelbart ville gøre, skal man tænde op oppefra. Det vil sige, at man skal bygge et ”bål” op, hvor der ligger 2 til 6 større stykker brænde i bunden (måske i to lag) og derefter lægge lag af mindre stykker træ – helst små stykker pindebrænde – ovenpå. I lagene skal træstykkerne ligge i samme retning, men retningen skal skiftes for hver lag. Der skal være luft omkring træet, og du kan lægge optændingsbriketter eller papir mellem lagene. Derefter tænder du på foroven og lader flammerne arbejde sig nedefter. Der skal først skruens ned for tilførslen af luft, når flammerne har et blåt skær. Husk at brændeovnen skal tømmes for aske jævnligt.

Før du investerer i en brændeovn

  • Du skal tjekke om du har en skorsten, der eger sig til brændeovn eller som kan komme til det.
  • Du skal have plads til at opbevare træ. Eventuelt både tørt træ og noget der skal tørre.
  • En brændeovn forurener, hvis den ikke brænder ordentligt.
  • Køb altid en konvektionsovn, der spreder en behagelig varme.
  • En brændeovn skal renses jævnligt for aske.
  • Læs om reglerne for brændeovne i Danmark her

Kan en brændeovn betale sig?

Her i 2022 hvor brændet er steget 300% i pris og alle brændeovne er udsolgt, er det lidt af en udfordring på alle punkter, men hvis du kan få fat i billigt brænde , så kan det bestemt betale sig med en brændeovn.

Du kan skove et træ selv og på den måde få brænde billigt
Måske du kender en, der har en skov?

Men andre ord, du skal endelig IKKE købe brænde i det lokale byggemarked lige nu, der er prisen fuldstændigt vild og et køb vil ødelægge hele besparelsen.

Læs mere om brændeovne:

Regler for brændeovne

Kan det betale sig at fyre med en brændeovn?
Avanceret guid etil beregning, med eksempler