Sådan virker en Solfanger

Hvis du opvarmer dit hus med el, olie- eller gasfyr kan det være værd at overveje at supplere med et solvarmeanlæg. Man kan få to typer af anlæg. Det ene opvarmer både dit brugsvand og giver et tilskud til opvarmning af huset. Det andet opvarmer kun vandet. Solvarme vil således ikke helt kunne erstatte den energikilde du bruger nu, men kan være med til at sænke din varmeregning.

Hvordan virker et solvarmeanlæg?

Solfanger informationI et solvarmeanlæg er det solens energi, der udnyttes til at skabe varme. Solen opvarmer en væske i solfangerne, der sidder på taget. Via en cirkulationspumpe løber væsken omkring en varmtvandsbeholder og afgiver varmen til denne. Herefter løber væsken igen videre til solfangerne. Væsken cirkuleres på den måde rundt i systemet og skiftevis opvarmes og afgiver varme.

To forskellige typer solvarmeanlæg

Man kan vælge mellem to typer af anlæg. Det ene opvarmer udelukkende dit vand. Det andet opvarmer både vand og supplerer til opvarmningen af rummene i dit hus. Den sidste type er især god, hvis du også bruger varme i sommermånederne, for eksempel til at opvarme klinkegulve ved hjælp af gulvvarme eller måske har en fugtig kælder, der skal have varme hele året. Ved den sidste type skal du være opmærksom på, at du skal have vandbårne radiatorer eller gulvvarme. Opvarmer du ved hjælp af el er det således den første type der er oplagt – den der kun opvarmer brugsvandet.

Er dit hus egnet til et solvarmeanlæg?

Det er selvfølgelig også vigtigt at du undersøger om dit tag er egnet til et solvarmeanlæg. Anlægget vejer meget og det kræver derfor en tagkonstruktion, der kan bære det. Derfor skal du rådføre dig med fagfolk, før du bestemmer dig for at investere i anlægget. Spørg enten den forhandler, du vil købe af eller få installatøren eller eventuelt en bygningskonstruktør til at undersøge taget, hvis der er tvivl om konstruktionens bæreevne.

Husk 3 tilbud:
Husk altid at få 3 forskellige tilbud på dit nye solfangeranlæg, så du får den bedste kvalitet til prisen.
Hos 3byggetild kan du få 3 tilbud på en gang ganske gratis og uforpligtende, så skal du kun udfylde et sted – Klik her og læs mere

Har du kvadratmeter nok?

Selvom taget kan bære, skal du også have plads til, at solfangerne kan fylde det antal kvadratmeter du og din familie behøver. Er I en familie på fire og skal have varmt vand, skal anlægget dække mellem fire og seks kvadratmeter. Skal anlægget i tillæg supplere varmen i huset, skal det op på at dække syv til ti kvadratmeter. Du skal samtidigt også have plads til en varmtvandsbeholder i huset. Den skal egne sig til et solvarmeanlæg og gerne være høj og slank samt velisoleret for at udnytte varmen optimalt. Beholderen bør kunne rumme 200-300 liter for at passe til en gennemsnitlig husstand.

Hvor skal anlægget placeres?

Det er også vigtigt at den plads du har på dit tag vender rigtigt. Mest optimalt skal solfangerne nemlig vende mod syd og i tillæg have en 45 graders hældning. På den måde udnyttes solen bedst og skidt kan blive skylle væk af regnen. Kan det ikke lade sig gøre at solfangerne vender stik syd kan de vende fra sydøst til sydvest og have fra 30 – 60 graders hældning med kun et lille tab i ydelse. Installatøren kan rådgive dig om den bedste løsning i forhold til dit tag. Hvis der er risiko for, at dine naboer kan blive generet af genskinnet fra anlægget, kan du vælge solfangere, der er behandlet med antirefleks.

Før du investerer i et solvarmeanlæg

  • Har du vandbårne radiatorer eller gulvvarme er det oplagt med et anlæg, der både opvarmer dit vand og supplerer varmen i husets rum – især hvis du bruger varme hele året
  • Opvarmer du med elvarme er det oplagt at have et solvarmeanlæg, der kun varmer dit vand
  • Undersøg om dit tag kan bære anlægget
  • Undersøg om du har kvadratmeter nok på taget til din families forbrug
  • Kvadratmeterne på taget skal vende i sydlig retning
  • Du skal have plads til en egnet varmtvandsbeholder
  • Vær opmærksom på om naboer kan generes af genskinnet fra anlægget

Leverandørguide: