Luftsolfanger

En luft solfanger virker på mange måder som en almindelig solfanger, den primære forskel er naturligvis at det ikke er vand der varmens op, men luft.

Luft er omkring 10 gange dårligere til at transportere varme, hvilket også er årsagen til man i USA er gået væk fra de luftbaserede varmeanlæg.

Luft solfangeren varmer med andre ord luft op udenfor ved hjælp af solens stråler og blæser den ind i boligen.

Flere fordele ved en luftsolfanger

LuftsolfangerNår luften opvarmes vil den indeholde mindre fugt og du kan dermed få dele af din bolig tilført tør varm luft, der opblandes med den eksisterende luft.

Det giver et bedre indeklima og mindre udfordringer med f.eks. skimmelsvamp, da luften i gennemsnit bliver mindre fugtholdig.

Hvor meget kan en luft solfanger opvarme?

Luften er enormt dårlig til at lede varme og derfor er det begrænset hvad en luft solfanger kan bidrage med.

Du kan f.eks. ikke varme et sommerhus op om vinteren med den type solfanger.

Men du kan få et bidrag helt gratis alle dage med sol og det kan være særligt interessant i tilfælde, hvor I ejer bygninger, hvor I ikke kommer ret ofte.

Der bliver nemlig tilført ny frisk varm luft konstant og det kan gøre f.eks. et sommerhus noget helt andet at ankomme til.

Der er blevet ”luftet” ud de sidste 60 dage hver eneste dag med sol og luften er uden så meget fugt.

Spar på el-varmen

Monteres en luft solfanger i f.eks. et sommerhus med elvarme, vil den både bidrage med varmen, men den ekstra tørre luft vil også bidrage til lavere elvarme forbrug, da luften er svære at varme op kontra fugtindholdet i luften.

Det betyder elvarmen ikke skal arbejde så hårdt for, at opnå den temperatur I har indstillet til. Forvent ikke en voldsom besparelse, men omkring 15% kan I godt regne med og det kan ofte betale luft solfangeren hjem over ca. 4 – 8 år og den kan holde langt langt længere og bidrage med gratis varme.

Hvordan virker en luft solfanger?

Langt de fleste af dem er opbygget enormt simpelt.

En sort metalkasse med glaslåg, hvor der er monteret en blæser, som suger varmen fra kassen ind i boligen.

Nogen er opbygget med et slags labyrint system, så luften for meget længere vandring og tid til at blive opvarmet.

Der kan være halv-avanceret blæserstyring og filtrering af luften, så der ikke kommer pollen med ind.

Men princippet er det samme, en sort kasse med glas udnytter solens stråler omdannes til infrarød varmestråling inde i kassen, hvor de ikke kan komme ud igen (som et drivhus)