Sådan virker en masseovn

Hvordan virker en Masseovn?Hvis du er ude efter en billigere måde at opvarme dit hus på, skal du undersøge, om en masseovn er noget for dig. Det er en ovntype, der har været anvendt i århundreder i Finland og som derefter har bredt sig til Danmark. Masseovnen fylder og vejer en del, og det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan den virker og, hvad det kræver at få den installeret, inden du beslutter dig for at investere i en. Det kan være lettest at få den placeret rigtigt, hvis man skal bygge nyt hus, hvor den tænkes ind fra starten.

Masseovnen fylder og vejer

En masseovn kan i udgangspunktet bruges i alle hustyper, men det er en meget massiv og stor konstruktion, der vejer mellem 2 til 3 tons og fylder o. 1 m2. Derfor er det ikke lige en ovn, man bare lige kan placere hvor som helst. Der er i høj grad brug for, at fundamentet er stabilt og stærkt. Det kan derfor være svært at integrere masseovnen i et hus, der er bygget. Både fordi den fylder og, fordi den skal stå centralt for at opvarmningen udnyttes optimalt. Hvis du går og tænker på at bygge hus, er det til gengæld oplagt at overveje, om masseovnen kan være en mulig opvarmningskilde. Den forurener mindre end en almindelig brændeovn og sikrer en billig varmeregning. For et parcelhus kan varmeregningen komme helt ned på mellem 1000 kr. og 4000 kr. afhængig af husets størrelse.

Masseovnen udnytter træets energi optimalt

Når man har en masseovn, kan man nøjes med at fyre op 1 til 2 gange i døgnet, da ovnens konstruktion gør at træets energi udnyttes bedst muligt. Konstruktionen består af en kerne, som er lavet af et ildfast materiale. Uden om den er der muret sten op – typisk mursten. Når man fyrer i en masseovn, skal man fyre intensivt så forbrændingen når op på 800 til 1000 grader. Varmen oplagres derefter i de mange sten, som ovnen består af og afgives i løbet af de kommende døgn. På den måde udnyttes varmen til fulde i stedet for at suse ud af skorstenen. De høje temperaturer bevirker også, at de stoffer som ellers ville forårsage forurening mindskes i betydelig grad. Du kan få en del af dit brugsvand fra masseovnen, men ikke det hele.

TIP:
Mange vælger at indbygge en færdiglavet brænde- eller pilleovn i en murstenskonstruktion. Pilleovnen kræver dog mulighed for påfyldning i kammeret, så det skal der naturligvis tages højde for.

Hvordan bygges en masseovn?

Man kan få en ovnsætter til at opføre masseovnen. Det starter ofte i en prisklasse på 50.000 kr. og kan så bevæge sig opefter. Er du mere til at spare nogle penge og gøre arbejdet selv, så kan du købe et byggesæt. Det består af ildfaste, forstøbte elementer. Der kræves ingen forudsætninger håndværksmæssigt for at gøre det selv og udgifterne vil reduceres til ca. det halve. Hvis du gerne vil bygge ovnen helt fra bunden, kan du også melde dig til et af de kurser, hvor man lærer at konstruere en masseovn. De afholdes forskellige steder i landet. Den endelige pris på ovnen afhænger af de funktioner ovnen skal have og dens udseende.

Ovnen skal holdes i gang

En masseovn giver en jævn og behagelig varme, men man skal dog være indstillet på, at der skal fyres kontinuerligt for at holde varmegraderne oppe. Ovnen er nemlig ca. 12 timer om at varme huset op, hvis den er blevet kold. Er du ofte bortrejst i flere dage, må du om vinteren have en alternativ opvarmningsmetode, hvis ikke du vil komme hjem til et koldt hus og er du borte fra dit hus i længere perioder i de kolde måneder er det i særdeleshed nødvendigt at have en alternativ varmekilde for at holde dit hus frostfrit. Derfor er en masseovn heller ikke anbefalelsesværdig i et sommerhus.

Inden du investerer i en masseovn

  • Du skal kunne placere ovnen korrekt i dit hus, for at varmen udnyttes optimalt.
  • Der skal være et godt fundament, som ovnen kan stå på.
  • Du skal kunne fyre jævnligt.
  • Du skal have en alternativ energikilde til varmt brugsvand.
  • Du skal have alternativ energikilde til at holde huset frostfrit om vinteren, når du er bortrejst.