Luft til vand varmepumpe og gulvvarme

Der opstår enormt mange forskellige spørgsmål, når skifte til en luft til vand varmepumpe kommer på tale.

Vi ser her på tilslutningen til eksisterende vandbåret anlæg i boligen f.eks. gulvvarme.

Kan luft til vand varmepumpe bruges til gulvvarme?

Luft til vand varmepumpe gulvvarmeDet meget kort svar er ja.

En luft til vand varmepumpe har en forholdsvis lav fremløbstemperatur (nye med højere temperatur er dog lige kommet på markedet) det gør dem særligt velegnet til brug i kombination med gulvvarme i boligen.

Den store flade der langsomt afgiver varmen og kun skal have tilført en lidt strøm af varme med forholdsvis lav temperatur passer genialt i sammenhæng med varmepumpe teknologien, der ikke arbejder som f.eks. et oliefyr.

Varmepumperne svinger ikke så kraftigt i temperatur (uden de bruger for meget strøm) og derfor giver kombinationen  med gulvvarme en meget energieffektiv installation.

Varmepumpen kan kobles direkte til gulvvarmeinstallationen, der skal dog forventes udskiftning af cirkulationspumpe, da hastigheden / flow skal øges pga. den lavere temperatur.

TIP:
Har I tidligere haft en fyr i f.eks. et fyrrum vil det ofte være nødvendigt med større rør fra fyrrummet ind i boligen, da fremløbstemperaturen er lavere og der skal være en højere flow.

Luft til vand varmepumpe og radiatorer

Den forholdsvist lave fremløbstemperatur varmepumperne hidtil har haft, har gjort dem mindre velegnet til brug sammen med radiatorer.
En radiator kan ikke nå at afgive nok varme ved lav fremløbstemperatur, det vil kræve enten flere radiatorer i boligen eller udskiftning til større typer.

MEN der er heldigvis netop kommet nye luft til vand varmepumper med høj fremløbstemperatur på markedet og de levere varmet vand ind til boligen på samme niveau som fjernvarme (ca. 65 grader) og det bryder, at I faktisk slet ikke behøver at skifte hverken cirkulationspumpe eller radiatorer, hvis I blot vælger en pumpe med høj fremløbstemperatur.

Hvor mange M2 kan en luft til vand varmepumpe opvarme?

Typen af varmepumper, der sælges til privat forbrug kan købes op til omkring 400 m2, men det er muligt at koble flere monoblokke sammen eller f.eks. have en meget stor til gulvvarmen og en mindre til brugsvand.
En monoblok med 16 kWh kapacitet kan klare en meget stor bolig.

Boligens isoleringsgrad har meget stor betydning, så der kan ikke gives et antal max M2 en varmepumpe kan opvarme. I et helt nyt hus kan en varmepumpe sagtens opvarme 800 m2, men snakker vi gammelt hus fra 1900 tallet som ikke er blevet efterisoleret, ja så er vi langt lavere i m2.

Få 3 helt uforpligtende tilbud på en luft til vand varmepumpe egnet til gulvvarme – Udfyld blot info og tjek din indbakke

Hvad koster luft til vand varmepumpe om måneden?

Det afhænger naturligvis af husstandens forbrug og af hvilken varmepumpe som vælges.

Forvent en levetid på varmepumpen på omkring 20 år og forventet forbrug, der koster meget mindre end olie, gas og el.

Med elvarme er det let at beregne, da du kan forvente en strømregning på mindst 4,5 gange MINDRE.

Hertil kommer udgiften til varmepumpe.

Skifter I fra Elvarme til varmepumpe, vil pumpen være tilbagebetalt i løbet af en overskuelig tidshorisont og på lang sigt vil det være en rigtig god investering.

Eksempel på udregning af varmepumpe ugift pr. måned:

Tidligere forbrug på elvarme Kr. 20.000 pr. år
Montering af varmepumpe Kr. 80.000

Tidligere månedlig udgift Kr.  1.666,-

Ny månedlig udgift til forbrug Kr. 370,-

Hertil kommer udgiften til varmepumpen. Finansieres den med lån over 10 år med en årlig rente på 6% vil udgiften på de 80.000 ende med at koste Kr. 143,000.

Fordeler vi udgiften over 10 år er det pr. måned Kr. 1.191

Samlet månedlig udgift Kr. 1.561,-

Efter 10 år er prisen kun 370,- pr. måned.

TIP:
Har I friværdi i boligen, så kan det muligvis betale sig at omlægge lån eller få lån i friværdien til en varmepumpe, hvor renten er lavere end de 6% benyttet i eksemplet ovenfor.

Der er også mulighed for at få omkring 6.000 i energitilskud, som ikke er indregnet.