Skift fra Oliefyr til luft til vand varmepumpe

Skift fra oliefyr til luft til vand varmepumpeOliepriserne stiger hvert år og de kommer aldrig til at falde, det er en tig der er helt sikkert.
Et nyt oliefyr er effektivt nok til at komme op på siden af elvarme i effektivitet og det er en enorm dyr varmeløsning, som ved et skifte til en af de mere effektive varmekilder kan give en økonomisk gevinst allerede efter ca.6 år – herefter er de penge lige ind i foret.

Oliefyret leverer varme til din bolig svarende til elvarme, hvor effektiviteten er 1:1. Med andre ord, giver du oliefyret 1 kW i olie, får du omkring 1kW i varme ud i boligen.

En af de nyeste og mest trimmede luft til vand varmepumper kan give dig 1: 5 – altså 500% mere varme, når du føder den med den samme energi som oliefyre og endda billigere, da el er billigere end olie.

Det er med andre ord et skifte, der meget hurtigt betaler sig ind, da der efter etablering kun bruges meget lidt strøm hvert år til at holde din bolig lun og komfortabel.

Hvad koster det at skifte til varmepumpe?

Oliefyret skal naturligvis fjernes og olietanken skal graves op, men når det er ordnet, ja så er der kun udgiften til en ny luft til vand varmepumpe, som ligger på omkring 75.000 – 150.00
alt efter hvor stor en bolig I har, hvilket mærke i vælger og hvem I sætter til at montere anlægget.

De helt billige løsninger uden kendte mærker virker helt fint og koster omkring 50% af de kendte mærker f.eks. Panasonic. Ud over mærket får du dog bedre garanti med og ofte også en lidt bedre ydelse.

Men det behøver med andre ord ikke koste 250.000 at få installeret en luft til vand varmepumpe, priserne begynder allerede omkring 40.000 + montering (ca. 8.000).

Hvor stor en varmepumpe skal I have

Det helt geniale ved at skifte fra oliefyr til en varmepumpe er, at der allerede er radiatorer eller gulvarme i hjemmet og de radiatorer der er, ja de er store og gode til at sætte sammen med en varmepumpe.

Der er derfor sjældent behov for ret meget andet end at etablerer det nye varmepumpeanlæg og tilslutte det boligens eksisterende rørnet.

Størrelsen på varmepumpen kan forholdsvist nemt beregnes ved at se på det tidligere forbrug af olie og omregne det til kW.

Når du efterspørger tilbud på en løsning, så giv leverandørerne tal på de sidste 5 års olieforbrug med, så har de lettere ved at beregne hvilken kapacitet en ny luft til vand varmepumpe mindst skal have.

Selve skiftet til varmepumpe

Olietank og brænder skal skrottes og på genbrugsstationen. Du kan muligvis være heldig at finde en lokal skrothandler, der rent faktisk vil give dig lidt kroner for at få lov til at hente tanken og fyret.

Bemærk dog, at de naturligvis ikke kommer forbi og graver olietanken op, det må du selv stå for eller alliere dig med en lokal.

Når fyr og tank er væk, er der masser af plads til buffer tank og tilslutninger fra udeenheden.

Sørg for at udeenheden bliver placeret væk fra naboerne og vinduet ved soveværelset, da den til tider kan larme en smule, husk også at få fat i en overdækning/skjuler så udeenheden ikke står i direkte regn og slud /sol.
En skjuler kan du købe i Jem&fix som samlesæt til omkring 600 kroner, så det kan ikke betale sig at designe en fra bunden af selv.

Husk:
Cirkulationspumpen skal nok skiftes, da den sjældent vil kunne fælge med.
Når du skifter over til lavtemperatur, skal vandet hurtigere ind og retur til varmepumpen og det kræver en flittigere cirkulationspumpe (De skal stort set altid skiftes).

Har du en gammel Svend, vil driftsudgiften nærmest blive det samme med en ny energieffektiv cirkulationspumpe, men den koster naturligvis lidt at købe.

Hvad kan du spare?

I første omgang spares der jo ikke noget, der er en stor etableringsudgift på omkring Kr. 150.000 inkl. montering.
Men der er til skud fra energipuljen at hente og du sparer jo et pænt stort beløb hver eneste år, så hele installationen vil som udgangspunkt være hjemme igen efter 10 år.

Herefter er det dig der sparer hver eneste måned og direkte tjener på at du har skiftet over til en mere effektiv varmekilde.

På 20 år kan du derfor spare omkring 200.000 – 400.000 kontra at have fortsat med elvarme.

Supplere I med solceller på boligens tag og batteriopladning, ja så er vi ovre i helt andre tal, hvor det begynder at blive helt interessant.

Udover det du kan spare, så bør du også bemærke at boligen stiger voldsomt i værdi, når energimærkningen kan komme op over D niveau -og det gør boligen meget lettere at sælge.