LED belysning

Vi kender alle de gamle sparepære og de behøver ikke nogen synderlig stor og grundig introduktion.  De holdt ca. 10 år og brugte godt 75% mindre strøm kontra en glødepære.
Sparepærerne var ikke ret gode til at skabe et godt lys og de tændte med forsinkelse, derfor er de nye LED pærer  blevet taget godt imod, da de leverer bedre lyd, bruger mindre strøm og holder længere.

LED belysning er det nyeste indenfor energirigtig belysning, da de omsætter mere energi til lys kontra varme end de bedste sparepærer på markedet. Herudover er levetiden også længere og vi taler om 15 – 25 års levetid.

Hvad skal du se efter, når du vælger nye pærer? Både sparepærer og LED pærer opgives i Lumen og ikke i Watt som glødepæren. Des flere lumen des kraftigere lys. 1 watt svarer ca til 15,2 lumen, så en 100 watt pære skal skiftes til en 1520 lumen el sparepære.

Fordele ved LED kontra sparepærer:

  • De bruger ca. 25% mindre strøm
  • De holder længere
  • De indeholder ikke kviksølv
  • Tænder med det samme

Sammenlignet med en glødepærer, spare en LED pærer 80% af strømforbruget og holder ca. 19 år længere.

Så er styrken på plads

Farven af lyset er også uhyre vigtigt, da det er med til at bestemme, hvor godt du kan skelne farver fra hinanden i lyset. Her opgives i Ra og Kelvin. Ra skal ligge på over 90 og Kelvin på omkring 2700 for det bliver rimeligt. El sparepærer med høje værdier og mange brændetimer f.eks. over 6.000 er de dyreste og du kan derfor vælge, at bruge ringere kvaliteter, der hvor belysningen ikke bruges ret længe af gangen eller kun til orientering. Det kunne være i husets gangarealer, kælder, garage og udenfor. Et skifte fra halogen eller glødepære vil give en energibesparelse og den kan du desværre ikke få energitilskud for som privatmere. Dog kan erhvervsdrivende stadigvæk opnå tilskud.

LED lys med fjernbetjening

LED lys med fjernbetjening fraikeaPhillips er gået All-in på deres hue produktserie med LED belysning og fjernbetjent belysning. Det lidt nye er at der i hver LED “pære” er wi-fi modem og dermed adgang til, at du kan justere lysstyrken og farven fra en mobil via en APP eller med en fjernbetjening.

Du kan kan “parre” fler LED pærer i f.eks. stuen, så din fjernbetjening skruer op og ned for dem alle på samme tid og tænder og slukker dem alle. Farven kan også skiftes på dem alle på samme tid, så du kan gå fra almindelig belysning til “Film lys” på samme tid ved et par kliks.

LED lys fra Ikea – Billigt og lækkert!

Ikea går videre med “Trådfri”.
Ikea har lavet et system magen til det fra Phillips, dog ikke helt det samme, men de har noget der minder om. I deres system kan du købe diverse forskellige typer af pærer og paneler, der kan kobles op til en fjernbetjening eller til en HUB og en APP. Ud over pærer til at sætte i dine eksisterende lamper har de også ultra flade paneler til f.eks. loftsbelysning og rullegardiner til soveværelset med mørklægning. I deres system kan du med andre ord slukke for lyset og rulle gardinet ned med et klik.

Det er praktisk og lidt fedt

Ikea kalder deres system for “Trådfri” og det virker efter hensigten. Der hvor du opnår besparelsen, er på energiforbruget. For det første er det LED og for det andet vil man helt naturligt skrue ned (der er inkluderet lysdæmper via fjernbetjening) i mange timer, hvor man ser TV. Det giver hurtigt en stor besparelse årligt, da vi jo har det med at glo TV mange timer om ugen.

Køb LED online og spar kassen

Mig der skriver artiklerne her på Enrgi.dk hedder Jonas, jeg købte fra 3 år siden et hus og gik i gang med at se på energibesparelser.

Der var lavet det meste mht. efterisolering og derfor var den letteste besparelse med hurtig genindtjening, at skifte alt til LED.

Her fandt jeg ud af, at man skal handle den slags online – særligt, hvis du gerne vil have et stort udvalg at vælge imellem.

Tager du i Xl – byg finder du et fint udvalg, men de har kun de mest købte i udvalget.

Det er noget helt andet i online webshops

Der er en hel del webshops at vælge imellem, men fælles for dem er, at de har et langt større udvalg og til langt lavere priser.

Her virker det lidt som om detailhandlen bare har givet op .