Optimer varmepumpens energiforbrug med APP styring

Varmepumpe AppDer er mange måder at optimere energiforbruget i hjemmet. Det kan være alt fra ny isolering, en brændeovn og til solceller.

Det er efterhånden blevet meget populært at anskaffe sig en varmepumpe, som findes i to former: En, som sender varmend ind i huset gennem vand og en, der “bruger” luft. Centralt for begge typer er, at de producerer varme energi ved hjælp af luftens naturlige varme, her udnyttes forskellige typer af tryk i et lukket rørsystem, så varmen kan trækkes ud af luften udenfor. Det er en effektiv måde at producere energi på, da man kan få op til 6 x den energi retur som varmepumpen benytter (elvarme er 1 til 1 – luf til vand er dermed 600% mere effektiv)

For at optimere varmepumpen endnu mere kan man blandt andet downloade en app, så man kan styre den fra hvor som helst.

Alt du skal vide

Hvis du ikke allerede har en varmepumpe, er du garanteret blevet fristet nu. Pumperne er en genial måde at producere billig energi på, og de kræver ikke meget. Først skal man vælge mellem en vand- eller en luftvarmepumpe.

Luft til vand varmepumper er de dyreste typer. Som tommelfingerregel kan man sige, at en vand varmepumpe cirka tager 8 år at tjene ind igen. Den er nemlig dyr at installere, og af samme grund installeres den ofte i helårs boliger, men på sigt kan man altså spare en masse penge.
Luft til luft varmepumpen er billigere og bruges derfor primært til små huse eller sommerhuse, som ikke har behov for, at den er tændt hele tiden. Dette betyder dog ikke, at den ikke vil kunne varme huset op – det kan den sagtens.

Varmepumper kræver heller ikke meget vedligeholdelse. Udendørsdelen skal selvfølgelig holdes fri fra diverse blade, så ventilatoren ikke stopper. Derudover kan det være en god idé, hvis man en gang imellem støvsuger støvfiltret indvendigt.

Luft til vand varmepumperne indeholder ofte mere end 1 kg kølemiddel og for den type pumper er det et lovkrav, at de efterses mindst 1 gang årligt.
Det er af hensyn til miljøet, så vi ikke har masser gamle pumper til at stå og lække kølemiddel ned i grundvandet. Læs mere om varmepumper her.

Hvad kræver en varmepumpe?

Når du skal have installeret maskinen, skal du først og fremmest finde ud af, om det er tilladt. Nogle gange skal man nemlig søge dispensation først, men det kan man finde ud af ved sin kommune. Derudover skal man være opmærksom på, at den ikke er til gene for naboerne – for eksempel ved at udendørsdelen støjer for meget. Det betyder, at den gerne skal være mindst 5-10 meter fra ens nabo.

Desuden kræver luft varmepumpen, at man har vandbårne radiatorer eller gulvvarme, så det skal man også være opmærksom på. Det kan derfor godt være, at man skal udskifte nogle ting i hjemmet før, man anskaffer sig den. Hvis det er tilfældet, kan prisen hurtigt løbe op, hvis man skal have nogen til at gøre det for sig.

Som løsning på dette kan man for eksempel prøve at gøre mange af tingene selv. Det kræver bare lidt værktøj og gør-det-selv-viden. Læs mere her hvis du er interesseret i at gøre nogle af tingene selv. Det er slet ikke så besværligt, og når det er gjort, kan man nyde et dejligt varmt hus opvarmet ved hjælp af billig energi.

Optimer din varmepumpe bedst muligt

Når du skal optimere pumpen mest muligt, er der flere ting, du kan gøre.
Hvis du endnu ikke har købt og installeret den, skal du være sikker på, at du har valgt den rigtige model og type. For eksempel er der ingen grund til at købe en kæmpe pumpe til et lille sommerhus, du kun bruger et par måneder om året. Den vil simpelthen være for dyr i forhold til hvor mange penge du vil spare med den.
Modsat er der heller ingen grund til at købe en for lille varmepumpe til et stort hus. Så vil du i sidste ende skulle bruge penge på at få supplerende varme.
Hvis du allerede har anskaffet dig din varmepumpe, men nogle gange oplever, at den er tændt, når du ikke er hjemme, ved du selvfølgelig godt, at den bruger unødvendig energi. Det er der nu en løsning på. Som nævnt tidligere kan man nu få diverse APPs. Det betyder, at man for eksempel kan slukke pumpen fra mobilen af, hvis man skulle have glemt det. Det betyder også, at man kan tænde den igen før, man ankommer til huset. Så kommer man hjem til et dejligt lunt hus.

Det er for eksempel optimalt, hvis den er installeret i et sommerhus. Så kan man dagen inden, man kører derop, tænde for den. Det er altså ikke uden grund, at smartstyring er blevet så populært!