Sådan virker en varmepumpe

En varmepumpe udnytter den fysik der eksisterer på jorden. Her benyttes væsker kontrolleret under tryk til at skabe varme eller kulde – primært kun ved at regulerer det tryk som er i varmepens rør.

En simple forklaring på varmepumpen

vores egen krop er et godt eksempel, der gør lidt nemmere at forstå.

Når du er i varmen på en meget hot sommerdag, vil du med det samme kunne mærke køling, hvis du hælder koldt vand på din arm.

Her er vandet fra en almindelig falske eller gals ved samme tryk som din arm og vandet vil stige i temperatur så snart det rammer din arm og begynde at fordampe.

Når vandet fordamper, trækker det varme / energi med sig væk fra armen.

Du vil med andre ord føle dejlig kølende effekt ved at sprøjte vand på din arm.

Koldt vand på en varm arm, trækker varmen med sig når vandet går fra vand til luftform.

Så langt så godt.

Forstil dig nu, at vi tager vandet og komprimerer det, så det er under vacuum – helt som var vi oppe på et højt bjerg.

Nu vil vandet koge allerede ved lave temperaturer (pga lavt tryk) og det kan vi udnytte, så vi kan sende væske ind i boligen, der begynder at koge og afgive varme allerede ved lav temperatur.

Vi udnytter med andre ord, at en væske kan gå fra væske form til dampform under forskellige tryk og når det sker afgive eller optage varme fra omgivelserne.

Bliver varmepumpen snavset og tilsmudset efter mage års drift, så læs her hvordan du rener den – Rens af genveks ventilation

hvordn virker en varmepumpe

Højt på et bjerg en krage sad – sammen med en varmepumpe

Det hele handler om at regulerer trykket, der får væskens egenskaber til at ændrer sig.

Vand koger ved 100 grader, det har vi alle lært i fysiktimerne, men hvis man slæber vand med højt op hvor trykket er lavt f.eks. på et bjerg, ja så vil vandet koge allerede ved 70 grader.

Det er netop det vi udnytter i et varmepumpe setup.

Væsken sættes under vacuum, så dens egenskaber ændrer sig og når vi ændrer trykket kan vi enten afgive varme eller kulde.

Vi kan med andre ord trække varme ind i boligen eller kulde, ikke voldsom varme, men tilpas nok til at gulvvarme kan varme boligen op.

Har I ikke gulvvarme, vil det kræve særligt store radiatorer og en ekstra hurtig cirkulationspumpe for at kunne afgive nok varme.

En perfekt bolig til luft til vand varmepumpe er dermed en bolig med gulvvarme, eller en gammel ekstra isoleret bolig med gamle store radiatorer.

Læs mere

Her kan du læse om luft til luft varmepumper

Her kan du læse om luft til vand varmepumper

Læs også om rens af ventilation og genveks her