Ventilationsrens – Sådan gør du

rens af ventilationEt genveksanlæg trækker den brugte luft gennem en veksler og overfører dermed varmen (eller dele af den) til den friske luft udefra, så den bliver lidt opvarmet før den kommer ind og skal varmens helt op til en den helt rigtige stuetemperatur.

Når varmen i den brugte luft bruges til at varme den nye luft (naturligvis oftest uden opblanding og dermed uden de røre hinanden) ja så spares en hel del energi op opvarmning af den nye friske luft kontra et anlæg uden genvinding.

Genveksanlægget bliver beskidt

Har du et anlæg, der har kørt i 20 år uden at blive renset i bund, ja så har du faktisk et ret typisk anlæg.

Grunden er at det er forholdsvist kompliceret at at rense et genveksanlæg uden at beskadige det.

Selve anlægget bliver voldsomt beskidt på udsugningssiden, så der er hele kager af snavs i ventilationsaggregatet på loftet.

Snavset sidder både i selve anlægget, men også i alle udsugningskanaler, hvor det sidder på siderne som kager og gøre rørene mindre, så de slet ikke passer med den oprindelige kalibrering af systemet.

Benyttes f.eks. 25% opblanding med friskluft, ja så vil det meget snavede luft overfører diverse afgasninger til friskluften.

Rens af ventilationsanlæg

Når du vil se nærmere på rensning af din boligs ventilation, så er der flere områder du bør være opmærksom på, så du ikke ødelægger ventilationsanlægget.

Det er der for anbefalelsesværdigt, at begynde med at lukke hele ventilationsanlægget af med skumgummie propper (køb en billig skumgummie madras og skær den i firkanter)

Når alle udsugningsventiler er pillet af og erstattet af skumgummieklodser, kan du begynde at rense hver enkelte kanal for sig selv.

Tag skumgummieklodsen ud og og sprøjt trykluft ind i den enkelte kanal, så det løse snavs slipper sit tag og bliver suget du af anlægget.

Med en trykluftsslange påmonteret et rensehovede til skaktrens og kloakrens (plast) kan du lave en ”kloakrenser” på luft, som du trække ind i hver kanal, mens der er fuld sug på.

Så vil alt snavs på kanalernes sider blive pustet af og suge ud af ventilationen.

TIP:
Vi kend er ejeren af Servicerens og ved hvilke metoder de anvender under ventilationsrensning (lufttryk) og kan stå inde for deres metoder go kvalitet -Læs mere om dem her – Service Rens

Alternativ til luft rens

Har du ikke adgang til en kraftig Kompressor, kan du ganske enkelt afmontere hver kanalstrækning manuelt og bære den ned for manuel rensning med grundrens og børste påmonteret elektriker rør.

Ønsker du at få desinficeret alle kanaler, så er den letteste måde, at lave rensehuller for hver ca. 2 meter og fra hvert rensehul sprøjte en desinficerende væske ind i anlægget under drift.
På den måde vil alle rør bliver fyldt op med aerosoler (mikro dråber) som desinficerer overfladerne og rørene.

Det er meget vigtigt at du anvender en sprøjte med meget fin justering på aerosolerne, så der sprøjtes helt fine dråber ind i anlægget.

Det bør naturligvis bemærkes at aerosoler med desinficerende væske ikke kan erstatte manuel rensning.

Sprøjtes der blot aerosoler ind i anlægget, vil de nederste svampe og bakterier leve videre for i løbet af kort tid at overtage kulturen rørføringen, så alt er som før .

Det er derfor vigtigt at rense alt snavs væk manuelt og derefter desinficerer med en kraftigt middel i lang tid, så alle kanaler og ventiler, bøjninger og T-stykker er blevet komplet desinficeret.

Lugtgener i genanvendelsesanlæg

Har I overtaget en bolig fra en familie med rygere, ja så vil der være en ubehagelig lugt fra anlægget.
Her kan man prøve alt muligt, men det er vigtigt at holde sig i mente, lugten kommer fordi der har været røget i boligen og røget er blevet suget ud af genveksanlæget,

Det betyder lugten sidder i kanaler og anlæg.

Anlægget kan du forholdsvist nemt rense med grundrens så ale bliver helt rent som nyt, alt skal skummes ind i nærmest 100% rent grundrens og vaskes med varmet vand bagefter.

Selve ventilationsanlægget bør skilles ad, så meget det nu engang er muligt og ligges i grundrens.

Selve kanalerne bør først støvsuges for de store partikler og bagefter sprayes med en sprøjte, hvor du har blandet desinficerede væske.

Tænd gerne anlægget, så der er ”sug på” og sprøjt desinficerende aerosoler ind fra en sprøjte ,med fin dyse.

Har der været kraftig rygning i mange år, ja så er der altså ingen vej uden om afmontering af kanaler og højtryksrensning med hedtvand. (180 grader og 200 bar)

Alternativt kan du ganske enkelt vælge at skifte rørstrækningerne ud med nye, det er ofte billigere, men dog ikke altid muligt.