Isolering af Boligen – Hvad kan betale sig?

IsoleringBor du i et ældre hus og synes varmeregningen er lidt for høj og fødderne lidt for kolde i vintermånederne? Måske skal du så overveje at isolere dit hus bedre. Det vil forbedre indeklimaet og fjerne trækken, sænke din varmeregning og få dit hus til at stige i værdi. Her beskriver vi, hvad efterisolering er, hvorfor det er anbefalelsesværdigt og, om det betaler sig.

Kravene til isolering er blevet meget højere

Tidligere var der ikke så høje krav til isolering af huse som nu, og derfor er mange ældre huse ikke særlig velisolerede efter dagens standart. Det vil sige, der er ikke så tykt et lag isoleringsmateriale på for eksempel loftet og under gulvet, som man ville lægge nu om dage. Eller der er slet ikke isoleret på steder, hvor man isolerer nu. Efterisolering kan derfor enten gøres ved at øge den isolering, dit hus allerede har eller ved at isolere, der hvor isoleringen mangler. Kravene til isolering har dog været i rivende udvikling de seneste år, og derfor er det faktisk ikke kun gamle huse, der kan blive bedre ved efterisolering. Et hus, der bare er nogle år gammelt, kan også efterisoleres med et gavnligt resultat.

Hvorfor skal du efterisolere dit hus?

Når du efterisolerer sparer du naturligvis penge på varmen. Men det giver dig også et sundere og mere behageligt hus, da isoleringen, hvis den udføres korrekt, skaber et bedre indeklima uden træk og fugt. Især fugten kan indebære en risiko for, at der dannes skimmelsvamp mm., som kan udvikle sig til et sundhedsskadeligt problem. Ud over den komfort du selv vil opleve, når huset er blevet efterisoleret, er der også husets værdi at tænke på. Et godt isoleret hus med et lavt varmeforbrug er langt mere værd i en salgssituation end et dårligt isoleret hus, hvor varmeregningen er høj.

Hvor vil man typisk efterisolere et hus?

Du kan efterisolere næsten overalt i det, der kaldes klimaskærmen. Det dækker over de dele, der skærmer boligens indre mod vind og vejr. Det vil altså sige vægge, tag og vinduer. Det anbefales at starte med efterisolering af loftet, da varmetabet gennem taget kan nå helt op mod 30 %. Ellers er det typisk at starte med det, der er mest tilgængeligt, da det ikke kræver fordyrende nedrivningsprocesser mm. Det vil typisk være:

  • Lofter (som før omtalt)
  • Tagkonstruktioner
  • Skunkrum (herunder gulv)
  • Skråvægge
  • Ydervægge
  • Kælderydervægge (udvendig isolering)
  • Gulv over krybekælder
  • Tekniske installationer (for eksempel varmerør der løber gennem kolde rum)

Kan det betale sig at efterisolere?

Som tommelfingerregel kan du regne med, at det økonomisk kan betale sig at efterisolere dit hus, når det beløb du sparer i varme er større end udgiften til isoleringsmaterialet. Men der er naturligvis mange faktorer, du skal tænke ind for at regne ud, om en efterisolering kan betale sig i dit tilfælde. Er dit hus nyt eller gammelt? I hvilken grad er det allerede isoleret? Er det tæt? Hvilken varmekilde har du og hvor høj er din varmeregning? Er der dele af huset du tænker at forbedre uanset – for eksempel nye vinduer. Du skal også overveje hvordan du finansierer omkostningerne til efterisoleringen – banklån eller din opsparing. Det har betydning for din månedlige besparelse fra dag et. Vend eventuelt de forskellige finansieringsmuligheder med din bankrådgiver.

TIP: Få 3 uforpligtende tilbud på isolering komplet uforpligtende – Klik og udfyld her

Kan det betale sig at øge komforten?

Måske er det ikke kun den økonomiske investering man skal tænke på. For en ting er om det rent økonomisk kan betale sig at efterisolere. En anden ting er om det kan betale sig komfortmæssigt. Hvis du synes din bolig er for kold, at det trækker ved gulvet, der er fugtgener osv. så kan det måske betale sig at efterisolere for at øge din komfort. Det kan måske ikke måles så meget på pengepungen, men derimod på dit velbefindende og din sundhed.

Når du indhenter tilbud, anbefaler vi, at du vælger blandt de større leverandører. Det sikrer godt kvalitet -særligt ved hulmursisolering, hvor der i løbet af året har været en del røre i medierne omkring tvivlsomme firmaer, der både kunne hulmurisolere trods der var isoleret i forvejen og firmaer der slet ikke fyldte nok materiale ind.