Elbiler: Fordele og ulemper

elbil for eller imodElbiler er et aktuelt emne, der debatteres friskt. Nogle mener, at elbilen er mere miljøvenlig og billigere, mens kritikere raser over, at elbilen hverken er bæredygtig eller endda særlig billig – og miljøvenlig. Hvem har egentlig ret? Som sædvanlig er intet sort eller hvidt.

Her er i hvert fald en lille opsummering omkring hvilke fordele og ulemper der kan være med elbiler generelt.

Fordele ved elbiler:

  • Elbiler er klimavenlige i drift. Selve kørslen giver ikke anledning til udledning af kuldioxid eller udledning af kvælstofoxider.
  • Selvom indkøbsprisen er relativt høj, reduceres det samlede omkostningsbillede af lavere afgifter, billigere brændstof og lavere ydelsesværdi.
  • Elbiler er mere sikre. Test har vist, at en bil med forbrændingsmotor har fem gange større sandsynlighed for at begynde at brænde. I en bil med forbrændingsmotor er brændstoftanken og brændstofledningerne normalt mindre beskyttede, og energiindholdet i en benzintank er meget højere end i et batteri.
  • De er effektive. En elmotor har en meget højere virkningsgrad end en forbrændingsmotor. Omkring 62 procent af den energi, der tilføres en forbrændingsmotor, bliver til varme. I en elbil bruges 83 % af energien til at drive bilen fremad.
  • Elnettet i Danmark er veludbygget og der er strøm i alle hjem, blandt alle virksomheder og i hele landet. Der er dog brug for at elinstallatører og elektrikere monterer flere lade stande og el lade bokse rundt omkring i landet, så at det er lige til at finde parkering med opladningsmuligheder.

Tip:
Få 3 tilbud på Hjemmelader til din nye El-bil gennem Tjenestetorvet – Det er helt uforpligtende – Læs mere her

Ulemper ved elbiler:

  • I elbilbatterier er der ofte kobolt og lithium, udvindingen af ​​disse er elementer er desværre forbundet miljøforringelse og nogle gange også direkte skræmmende arbejdsforhold. I Congo, hvor meget af koboltproduktionen finder sted, er børnearbejde og slavehandel blevet rapporteret. Udviklingen går dog fremad og som forbruger har du mulighed for at træffe bedre og mere bæredygtige beslutninger i dit valg af elbil.
  • Rækkevidden af ​​elbiler er begrænset. Muligheden for lang rækkevidde eksisterer, men det koster mange penge. I dag kan elbiler i hvert fald køre mellem 15-55 km på én opladning, der er også nye elbiler som kan køre helt op til 423 km på én enkelt opladning.
  • Prisen bliver ofte betragtet som en ulempe. Elbiler er stadig lidt dyrere end konventionelle biler. Men den højere indkøbspris opvejes af flere faktorer på grund af de markant lavere driftsomkostninger.

Sammenfattende kan man sige, at ulemperne lige nu hovedsageligt handler om prisen på selve bilen, rækkevidden og selvfølgelig den etiske problemstilling omkring udvinding af lithium og kobolt. At finde parkering hvor det findes lade boks er også en faktor. Hvis du bor i huse, så er det oftest lige til at få en elbil ladeboks monteret af en elektriker. Hvis du vælger en lokal elektriker, f.eks. Norh elektriker Hvidovre, (hvis du bor i Hvidovre) så er der som regel lidt billigere at få en ladeboks monteret – med andre ord vælg gerne lokalt, så kørslen ikke koster flere tusinde kroner.