Træpiller og brændepriser på himmelflugt

El stiger nærmest hver måned og situationen omkring gasleverancen ser ikke for godt ud.

Det hele ser faktisk overhovedet ikke ret godt ud for Danmark -og det til trods for vi jo faktisk har en hær af vindmøller og rigtigt mange har fået solceller.

Det er bare ikke på de bidende kolde vindstille vinterdage, der er vi afhængige af strøm og fjernvarme lavet på andre måder og her er det både gas, træpiller og kul, der bruges.

Hvordan har udviklingen været frem til i dag?

træpillepriser stiger voldsomtI takt med udmeldingerne om krig i Ukraine og vi har drejet kraftigt på restriktionerne mod Rusland, har det drejet omvendt på gasleverancen til EU – lige nu har de faktisk helt lukket og sender kun ca. 20% via en alternativ rørledning.

Det betyder de fjernvarmeanlæg, der i Danmark primært bruger gas har fået en voldsom prisstigning på gassen, da den jo er i underskud og derfor naturligvis stiger voldsomt i pris.

Den prisstigning sender de videre til kunderne og det betyder kWh prisen er steget voldsomt hos forbrugeren – og det samme er gassen hos dem der har gasfyr.

De voldsomme prisstigninger har fået mange til at skifte væk fra gas og over på en el-trukken varmeløsning f.eks. jordvarme eller luft til vand varmepumpe.

Langt de fleste med el-varme har skiftet til en ny løsning og rigtigt mange med træpillefyr har skiftet til en el-løsning.

Hvordan er situationen her lige før kulden kommer?

Der er komme kæmpe prisstigninger på stort set alt, der kan lave varme. Brænde er røget godt 300% i vejret og træpiller kan man næsten ikke få længere, de er simpelthen udsolgt over hele landet.

Træpillernes pris er naturligvis også strøget i vejret til over 400% og i kraft af det nærmest ikke kan lade sig gøre at få nogen, vil prisen formentlig kun forblive høj.

Selv priserne på solcelleanlæg og varmepumper er steget og det er meget svært at få monteret noget lige nu, der er ventetider helt frem i 2023.

Hvad bringer vinteren?

Når alle de mange mange nye varmepumper sættes i sving med fuld belastning på de første kolde dage, så vil vi rigtigt kunne se, hvor kraftigt et pres, der bliver på el-nettet og hvor høje priserne bliver ved spotafregning.

Forventningen er, at vi skal forvente en pris på ca. 100% af det vi oplever nu og altså omkring 15 kroner pr kWh, når der er vindstille og gråvejr / aften.

Det kan med andre ord blive en enormt dyr vinter for os alle og særligt dem der varmer med strøm og ikke har batteriløsning.

Kan du nå at gøre noget?

Naturligvis, det kan de fleste.

Du kan energioptimerer din bolig fra A – Z og fokuserer på ændring af vaner.

Slukker i hele tiden forlyset og på kontakterne så der ikke er standby, tager i kortere bade og skruer ned for varmen i de rum som sjældent bruges, ja så er I allerede godt på vej.

Vil I gå hardcore ind i det som familie, så skift til spotpris afregning og gør det til en konkurrence at få det laveste forbrug hver måned.

Med spotpris betaler I det strømmen koster når I bruger den og der kan være en hel del at spare ved at bruge strøm, når det er billigt (mellem kl.12 og 15 samt 00 og 04)

Vasker i tøj til middag og bruger opvasker der også, så har I allerede sparet 200 kroner om måneden.

Lad kun bilen efter kl.00 og mobiltelefonerne op etc, ja så er der også lidt at spare.

Sætter I varmepumpen (hvis I har sådan en) til at kører efter et program,der er til koblet realtid på elpriserne, ja så kan der spares rigtigt meget (ikke alle modeller kan )

Har du radiatorløsning, kan du sætte intelligente termostater på i de vigtigste rum og lave natsænkning.