Varme eller skimmelsvamp?

Aldrig før har vi skruet SÅ meget ned for varmen og slukket SÅ meget for kontakterne, helt enkelt for at spare.

Varmen er hos rigtigt mange steget op til 50% (fjernvarme) og dem med varmepumper eller gasfyr har fået endnu mere at skulle betale.

Derfor er sparejagten helt naturligt gået ind i de danske hjem og det har fået mange til at lukke døre til sjældent brugte værelser og afdelinger af huset.

Skimmelsvampen banker på

Skru ned for varmen og få skimmelsvampNår temperaturen falder i et lokale, så vil fugtigheden efter noget tid stige i materialerne – alt lige fra vindueskarme til tapet vil blive mere fugtholdige og på et tidspunkt vil det give grobund for vækst af skimmelsvampe.

Skimmelsvampene er over det hele, både i boligen og i naturen og de er som sådan ikke et problem før de får lov til at gro voldsomt og konstant sende nye fine sporer ud i lokalet.

De små fine sporer genrer vores bronkier og kan medfører migræne og astma-lignende symptomer.

Det kan med andre ord ende med at boligen bliver ubeboelig.

Skru op for varmen igen

I en helt normal bolig bør temperaturen om vinteren ikke komme under 17 – 18 grader.

Lufter du ofte ud i lokalerne med lav temperatur kan du godt klare en vinter med kun 17 grader, men det kræver også super god isolerings-evne omring rummet – har du ikke det vil du kunne opleve den kuldebro, der opstår ved vinduerne og som kondenserer vand på indersiden af vinduerne.

Du har nok oplevet det at der er kondensvand nederst på vinduerne og det betyder at du skal passer særligt meget på.
Vandet sidder på listerne af vinduerne og er de af træ, vil vandet hurtigt kunne finde et sted uden maling og trænge ind i træet så fugtigheden stiger og skimmelsvamp kan gro. Det går enormt hurtigt. Bare 2 – 3 uger med lav temperatur og kuldebro er nok til at skimmelsvampen kan få fat og begynde at skyde sporer ud i hele lokalet.

Du skal med andre ord ikke skrue så meget ned for varmen, at der skabes en kuldebro ved vinduerne.

Alt efter typen af vinduer, vil det være omkring 17 – 18 grader du bør holde og i vådrum højere.