Tips til at spare på strømmen

StrømbesparelserVi er ikke altid lige gode til at få slukket lyset efter os, brugt tørresnoren fremfor tørretumbleren og købt de mest energirigtige produkter. Der er plads til forbedring i de fleste hjem. De færreste af os er dog ligeglade med elregningens størrelse. Måske er det bare svært at få en energibesparende kultur indført i et hjem med børn, teenagere og voksne, der på hver deres måde bruger strøm det meste af deres vågne tid. Her kommer vi ind på nogle gode tips til, hvad du kan gøre for at reducere din elregning.

Du kan sænke dit strømforbrug betragteligt

I gennemsnit bruger en dansker strøm i størrelsesordnen 2600 kWh pr. år. Du kan imidlertid skære dit strømforbrug helt ned til 1400 kWh om året uden, at det får betydning for din komfort. Det kræver egentlig bare, at du er opmærksom på dine forbrugsvaner og på at købe de mest energioptimale produkter, når du skifter for eksempel hårde hvidevarer, computer og TV mm. ud.

Bor du alene?

Der er dog forskel på, om du er enlig, eller om du er en del af en stor husholdning. Bor du alene, er det ikke realistisk at sænke forbruget af strøm så meget som 600 kWh om året. Uanset om man er en eller flere, bruger både et fjernsyn, et køleskab og en fryser jo den samme mængde strøm – alt efter størrelsen selvfølgelig. Bor du alene skal du i stedet satse på at bruge i omegnen af 1500 kWh om året.

Hvis du bruger el til opvarmning

De 1000 kWh om året gælder heller ikke, hvis du opvarmer dit hus med el. Så skal du trække den el du bruger til opvarmning fra. Ved opvarmning med el er det vigtigt, at du sørger for at dit hus er velisoleret. Der er et meget stor varmetab, hvis varmen kan sive ud på grund af manglende isolering og utætte vinduer og døre. Sørg for at få utæthederne tætnet eller repareret, så du ikke bruger penge helt unødvendigt.

TIP:
El-varme radiatorer bliver fyldt med støv og snavs indvendigt gennem årene og åbner du en 15 år gammel elradiator er den så fyldt med snavs at det voldsomt nedsætter panelets effekt.
Luften kan ikke strømme forbi lamellerne og optage varmen effektivt.

Skil dem ad og rens med lufttryk og desinficerende rengøringsmiddel, husk at skyl grundigt med rent vand og lad dem tørre længe før de sættes til igen (lad dem stå flere uger om sommeren før de efterprøves)

Få gode energivaner

Hvis du får indarbejdet nogle gode energivaner og måske oven i købet kan lære dine børn de samme vaner, kan du reducere dit elforbrug og dermed spare hen ved 1500 – 2.500. om året. Herunder kommer 8 gode vaner, som du kan starte med:

  • Du skal huske at fylde vaskemaskinen helt op. Danskere vasker i gennemsnit kun det halve af det tøj, der kan være i maskinen pr. vask. (brug øko programmet altid)
  • Vask ved lavere temperaturer med vaskemiddel til koldt vand. For eksempel kan du vaske ved 40 grader fremfor 50 grader og 30 grader fremfor 40 grader.
  • Hæng tøjet til tørre ude på tørresnoren fremfor at benytte tørretumbleren.
  • Skift til LED og sparepærer fremfor glødepærer og sluk lyset efter dig.
  • Undgå at køleskabet og fryseren er for kolde. Dit forbrug stiger med 5%, hvis du sænker temperaturen i køleskabet 1 grad.
  • Opvaskemaskinen skal også fyldes helt op. Du kan også her sænke temperaturen for eksempel fra 65 grader til 55 grader.
  • Sluk for TV, computer, play-station mm. på kontakten frem for at lade dem stå på stand by.
  • Se altid efter energimærkningen, når du køber nye apparater.
  • Sluk på kontakterne – Motoren i sengen, der aldrig bruges, ja den fyrer også vildt meget strøm af, så sluk

Intelligente stik og lysdæmpning

intelligente stikSiden LED belysning kom til er der ikke sket de store landvindinger inden for strømbesparende foranstaltninger til private hjem frem til fra godt et års tid siden, hvor der kom intelligente stik til kontakterne på markedet.

Det er et lille stik som du sætter foran stikket til f.eks. dit TV.

I det lille stik er der Wi-Fi og dermed adgang til at slukke og tænde for stikket via en APP og din mobiltelefon.

Sætter du intelligente stik i en helt masse, som normalt står på stand-by om natten, ja så kan du ved sengetid trykke på “Sluk alt” på din mobiltelefon og slukke for alle tilkoblede apparater, der ellers ville bruge strøm hele natten.

Det er nemt og billigt. Et stik koster omkring 75 kroner og det er allerede tjent hjem første år.

Bare forstil dig hvis du sætter TV, DVD optager, anlæg,  og andet under dit TV i en kontakt og slukker for det 19 timer om dagen.  Du vil kunne spare over 500 kroner bare på det.

De billige stik til 75 kroner kan ikke helt så meget, som topudgaverne til omkring 250. De dyre af dem kan snakke med f.eks. Google Home, så du kan tale til din Home og bede om at tænde dit TV, det er ret fancy.

Lysdæmpning med Philips Hue

Spar energi med philips HueHos Philips kan du få et samlet system, hvor der er Wi-Fi i hver LED pære og dermed mulighed for at styrer pæren på afstand med din mobiltelefon eller med lille fjernbetjening, så gæster også nemt kan styre lyset.

Skruer du ned på f.eks. 50%  hver aften når du ser TV, ja så sparer du også de godt 50% på strømforbruget.

Det smarte ved Philips Hue systemet er, at du kan opdele hjemmet i områder og styre alt lys i et bestemt område med en fjernbetjening.

F.eks. kan lyset tæt ved Tv og den del af stuen styres på én fjernbetjening og lyset i den anden ende af stuen med en anden lille fjernbetjening.

Det gør det super brugbart, hvis der ønskes at studere / læse i den ene ende af stuen med fuldt lys på og nedjusteret styrke i den anden ende hvor der ses TV.

Alle pærer kan kobles sammen via en mobil APP, så du kan slukke for alt lys i stuen, kælderen, garagen og ja endda i haven på samme tid.

Der er lavet et stort program af udebelysning, hvor man kan få enormt lækre detaljer i haven med LED-rør og lamper, som nemt styres med mobil Appen fra stolen.

Det fede er at man også kan skifte farven på lyset og på den måde lige tænde for rødt lys i hele haven, når gæsterne er forbi.

Ikea har et billigt alternativ – Trådløs

Hos Ikea er de kommet godt ind i kampen om kunderne, når det gælder intelligent belysning i hjemmet og energibesparelser.
De har deres eget system ved navn “Trådløs”
Her får du også en lille fjernbetjening med, som kan parres med op til 10 pærer og du kan få en lille boks, som sættes til dit internet, så du kan styre flere områder af boligen på samme tid.

Noget rigtig fedt de har hos Ikea er rullegardiner med mørklægning, som kan tilkobles Trådløs løsningen.

Du kan med andre ord klikke på “Snork” (eller hvad du vælger at kalde funktionen i appen) og både slukke lyset og rulle ned for gardinet på samme tid.

Ikeas trådløs løsning er med andre ord lidt foran Phillips Hue mht. funktionalitet i vinduerne og mørklægning, men mon ikke de snart er med.

Ikeas løsning er meget “NY” og du kan f.eks. ikke få forskellige farver på rullegardinerne og de er kun i få størrelser.

Men parring med flere LED pærer og styring fra deres lille smarte firkantede enhed, ja det virker bare super godt og det er mega fedt at kunne dæmpe lyset i hele opholdsstuen på samme tid ved kun et klik på en knap – og for ikke at tale om, når det er tid ti lat gå i seng, et klik og alt slukker.

Ikeas løsning koster ikke ret meget kontra Philips Hue, men hos Ikea er der så heller ikke lige mulighed for at vælge imellem tonsvis af LED pærer og ude-belysning i haven.

Vi anbefaler Ikeas løsning til små lejligheder og Philips Hue til boliger med have – Philips er klart det mest udviklede system og der vil uden tvivl kun komme en lind strøm af nye muligheder løbende, så du kan udbygge dit “intelligente hjem”

Skift EL-selskab og spar

Du er måske allerede blevet ringet op af en ihærdig sælger, der forklarer dig, at du kan spare mange penge hvert eneste år ved at skifte over til deres levering af strøm.

Det er faktisk ikke helt korrekt.

Dem der ringer rundt har ofte kun meget lidt at tilbyde, når det kommer til stykket og besparelsen ved at skifte til dem kontra dit lokale elværk vil være i størrelsesordenen 300 – 600 kroner om året.

Men hvis du skifter elselskab og på sammen tid sørger for at få en fastlåst elpris, kan du faktisk spare ret mange penge…dog forudsat elpriserne fortsat stiger voldsomt.

Umiddelbart er der ikke noget på markederne, der giver anledning til at tro elpriserne vil begynde direkte at falde, så skulle der komme helt ny teknologi / opfindelse ind i billedet og det tyder det ikke på der vil.
Atomkraft er ikke noget der er i fremgang og lige Pt og derfor må man forvente elpriserne kun vil stige de næste mange år til vi får udviklet en måde at opbevare el uden tab.

Vi har lavet en oversigt, hvor du kan sammenligne el.-priser og se hvad de forskellige el-selskaber tager i administrationsgebyr hver måned – Sammenlign el-priser her

Omlæg dine vaner og spar stort

Alt efter hvilken aftale du har med din el-leverandør, kan du ofte få strømmen med en variabel pris, alt efter hvad elværket kan få strømmen til (kaldes straksafregning)

Det betyder, at du kan få billig strøm, når el-værket får det.

Vask om natten eller når det blæser

Se ved at ændrer lidt I jeres daglige vaner, kan I opnå en ret stor besparelse.

Strømmen er billigst:

  • Om natten
  • Når det blæser meget
  • Når der er høj sol
  • Når alle er på arbejde i hverdagene (10:30 – 14:30)

Så kan I vente med at vaske tøj til om natten -eller de dage hvor det blæser meget og der er sol, ja så kan I faktisk nemt spare over 200 kroner om måneden kun på den konto.

Går I “All in” er der langt mere at spare

Hvad med opvaskemaskinen, kan den ikke køre om natten?

– og opladning af diverse ting og sager f.eks. batterier til el-plæneklipper og andet i haven, kan det ikke også gøres om natten? Naturligvis, så er det jo klar næste dag.

Det er ganske simpelt, skift vanerne ud med mere energioptimerede vaner og spar masser på elregningen.