Hvordan virker en Hybrid varmepumpe?
Man arbejder hele tiden på at finde mere og mere miljøvenlige former for opvarmning. De gamle oliefyr er ikke attraktive set med miljøets øjne, men nu har man fundet en metode, der kan mindske blandt andet oliefyrets skadelige virkning. Det nyeste indenfor klimavenlig opvarmning af boligen er nemlig det, man kalder en hybridløsning. Løsningen kombinerer en varmepumpe med typisk et olie- eller gasfyr.
Hvad er og indeholder en hybridløsning?
Hybridløsningen der kombinerer for eksempel oliefyret med varmepumpen har den store fordel, at fyret ikke går i gang med at supplere med varme, før det er blevet rigtig koldt udenfor. Indtil da står varmepumpen for opvarmningen af boligen. Et hybridanlæg består af følgende delelementer:
- Kondenserende gaskedel eller anden varmekilde
- Varmtvandsbeholder
- Hybridmodul
- Varmepumpe
- Kondensafløb
- Kloak
- Gasledning / Olieledning
Hybridløsningen er en CO2 venlig løsning sammenlignet med de traditionelle opvarmningsformer. Løsningen er ligeledes en økonomisk forholdsvis billig og besparende varmeløsning. I sig selv dækker varmepumpen nemlig op til 70 til 80 procent at en boligs varmebehov.
Undersøg markedet grundigt
Når man skal vælge en hybridløsning, er det vigtigt at undersøge, om den varmepumpe, man gerne vil have, er designet, så den kan arbejde sammen med det fyr du vælger eller har. Der er virksomheder, der har specialiseret sig i at udvikle og producere fyr og varmepumper, der kan arbejde sammen og anvender den samme styring. Vælges en god løsning kan man både udnytte en optimal energieffekt samtidigt med, at man kan glæde sig over den billigere opvarmningsform.
Installering af en hybridløsning
Det er ikke svært at installere en hybridløsning. Den består af en udedel, der er kompakt – det er varmepumpen – et fyr, der er kompakt, et hybridmodul og en varmtvandsbeholder. Når man har fået et hybridanlæg installeret, kan man selv bestemme, hvordan anlægget skal indstilles. Det vil sige, at du kan få det til at leve op til netop dine behov. Man har for eksempel mulighed for at taste elprisen og gasprisen ind i anlæggets display og derefter lade hybridløsningen om at hente varme både i henhold til den temperatur, der er udendørs og i henhold til energipriser og komfort.
Styring af hybridløsningen
Ved hjælp at det tidligere nævnte hybridmodul kobler man fyret og varmepumpen sammen. På den måde producerer varmepumpen både varmt brugsvand og varme. Det er varmepumpen, der først og fremmest sørger for varmeproduktionen. Fyret er der kun som en back-up foranstaltning, hvis varmepumpen ikke er i stand til at følge med. Det er så smart indrettet, at det er muligt at styre både varmepumpe og fyr med en app på en mobiltelefon.
Vær opmærksom på støjgener
Når man skal placere den udendørs del af varmepumpen skal man tage nogle forholdsregler i forhold til den støj, der er i forbindelse med udedelen. Den ventilator, der er monteret i udedelen, kan nemlig støje lidt. Det vil sige, at det er en god ide ikke at placere den lige udenfor et soveværelsesvindue eller udenfor andre værelser, hvor der skal soves. Det er heller ikke ideelt at placere den lige op ad en terrasse, hvor man skal side og nyde sommeren i ro og fred. Eller lige ved skellet ind til naboen og dermed potentielt op ad deres terrasse eller soverum.
Man kan få et hybridanlæg på følgende måde
Enten kan anlægget leveres som en enhed, der er samlet. Det vil sige at oliekedel eller gaskedel, varmepumpe og eventuelt varmtvandsbeholderen er bygget ind i det samme skab.
Eller anlægget kan skabes af et eksisterende fyr – det kan være et træfyr, gasfyr, oliefyr eller et pillefyr – og en varmepumpe.
Som nævnt tidligere er det væsentligt at fyret og varmepumpen er kompatible for at systemet kan fungere ordentligt.