Variabel elpris

Variable el-prserDet er som udgangspunkt nemt og lige til, at skifte fra fast el-pris over til straks afregning, det der ikke er det lette, er at ændrer adfærden for alle familiemedlemmer i boligen, så det bliver en fordel og der rent faktisk opnås en besparelse.

Hvad er variabel afregning

Som udgangspunkt er alle tilknyttet et elselskab og afregnes med et fast kW pris, som reguleres på forskellige måder, det kan være hver måned, hvert kvartal eller måske på andre måder, men som udgangspunkt er prisen fast både om dagen og aftenen- og natten i hele aftalte perioder.

Der er dog en særafgift på kW prisen i aftentimerne (17 – 21) for at tilskynde alle i Danmark til at bruge så lidt som muligt -og for at gøre trykket på elnettet mindre. Afgiften opkræves af Netselskaberne og er altså ikke noget dit elselskab har besluttet, eller får noget som helst ud af.

Derfor bliver du også pålagt den særafgift, trods du er på variabel afregning.

Da det er i aftentimerne afgiften er på, vil dem der går op i variabel afregning, naturligvis allerede være påholdende med forbruget, da det typisk er netop der, kW prisen er højest på dagen.

Brug strøm, når den er billigst

Elprisen variere alt efter hvor stort et udbud af el, der er på el-markedet og alt efter hvor meget der bruges.

Det er meget tydeligt, at se på den måde elpriserne svinger over en helt almindelig hverdag.

Når folk står op og tænder lys, ovn og brødristere over hele landet, ja så stiger kW prisen ret hurtigt.

Det samme sker når folk typisk kommer hjem fra arbejde og når der laves aftensmad – og hygges efterfølgende.

De billigste timer ligger typisk fra 03 – 05 om natten, hvor timen fra kl.04 til 05 er billigst

De dyreste ligger typisk fra kl.16 – 20, hvor timen fra kl.18 til 19 er dyrest.

Der er en smule forskel mellem hverdage og weekender, men det er ikke ret meget – timerne forbliver dyre lidt længere i weekenderne og omvendt billigere længere om morgenen.

Det handler derfor om, at bruge mest muligt, af den strøm familien normalt bruger i de tidsrum, hvor kW prisen er lavest og omvendt holde så meget som muligt igen i de dyre aftentimer.

Ændring af adfærd og vaner

Hvis i vælger at være vågne om natten og sove om dagen, så er der mange penge at spare, men det er sjældent nemt at få en hel familie med på den ide.

Derfor skal ændringerne naturligvis indpasses i en families hverdag så godt som de nu kan, uden det går ret meget ud over komfort og det praktiske.

Begynd med de dyre maskiner i hjemmet

Vaskemaskinen kan sættes til at køre kl.03 og det kan opvaskemaskinen også – Det er lidt forskelligt hvordan det gøres, men typisk er der en ”timer” knap med + / – som man blot skal aktiverer efter programvalg.

Herefter er det adfærden, som kan give besparelser

Det hele handler om at udnytte de billige priser og undgå de dyre, derfor kan man lave en smule om på de helt traditionelle vaner som er hos rigtigt mange familier.

Det kan være simple ting som, at I aftaler el-kedlen ikke anvendes til at lave 5 kopper diverse, hver morgen og kun bruges i weekenderne.

De voksne kan få deres kaffe på arbejdet og ungerne kan sagtens overleve de ikke får te.

Det sparer omkring 20 gange brug af elkedel – så er vi i gang.

Det er med andre ord, mange små justeringer der skal til for at give en stor samlet besparelse pr. måned.

Her kommer lidt forslag:

Køb et tænd/sluk ur og sæt alle mobiler til opladning i samme forlængerledning. (tænd for strømmen kl.03).
De kan også oplades på arbejde og i skolen.

Sørg for alle har en sund interesse uden for hjemmet fra 19 til 20:30 i hverdagene, sport og krea er kun sundt for hele baduljen.

Så bruges der ikke strøm på at glo TV eller game spil i de dyreste timer.

Det behøver naturligvis ikke være alle ugens dage, men to – tre af dem vil give en mærkbar forskel – særligt, hvis ALLE er væk.

Sørg for at følg alle de normale spareråd og gør meget ud af at se på de el-brugende typer af elektronik, som I ikke kan undgå at bruge i de dyre aftentimer f.eks. skifte til LED belysning i alle de rum I opholder jer i om aftenen.

Skal I hale nyt TV, så tjek el-forbruge også Det skal ikke kun være fedt, det skal også være energivenligt (noget de færreste hidtil har skænket en tanke)

Når elprisen er i bund

Vask ekstra meget tøj (kom helt i bund) p de dage, hvor det blæser kraftigt – ja, eller med andre rod på de dage, hvor strømprisen er helt i bund.

Her kan også laves alle andre ting, der bruger strøm, men som ikke nødvendigvis skal laves på et bestemt tidspunkt.

Støvsugning på ungernes værelser og af bilen
Højttryksrensning af fliserne
Slibning af havebordet
Hjemmearbejdstimer
-og altmuligt andet, der ikke gøres ofte, men dog bruger en eller anden for for el.

graf over elpriser

Lær elprisen at kende

Vejrudsigten er næsten det samme som elpris udsigten i Danmark, ganske enkelt fordi vi har så meget vindmølle el, der ryger på nettet, når det blæser.

Er der både sol og god vind, ja så er det en sikker vinder, så ryger elprisen helt i bund.

Gør besparelsen til en intern konkurrence

Er der børn i familien kan det være en rigtig gode ide, at gøre elforbruget til noget I har sammen og som I taler om.

Det kan f.eks. være et mål, at komme under et bestemt forbrug -og som indlæser en eller anden form for gevinst – måske kan det sparede beløb bruges til biograftur.

Ungerne lærer hurtigt, hvordan de skal ændrer adfærd for at opnå lavere forbrug, det kan blive en helt magisk oplevelse, at se dem IKKE spille Playstation kl.18 – 20 fordi de ved, det koster kassen.

Så er det billigere de sammen er i stuen med kun et TV tændt eller slet ingen og spiller et brætspil (ønsketænkning i mange hjem), men det kunne da være mega fedt at gøre to gange om ugen og på samme tid spare penge (og lærer ungerne om miljø og økonomi)

Hvilket elselskab skal I skifte til?

Det elselskab I er hos nu, har både fastpris og variabel pris (vil være meget sært andet) og i første omgang vil det jo være oplagt, at blive i samme elselskab og blot skifte til variabel afregning.

Men der kan være store fordele ved at skifte elselskab.

Langt de fleste elselskaber til byder nemlig en velkomstbonus på op til 700 kroner.

Ganske enkelt for at få nye kunder.

Hvis elfirmaet med en velkomstbonus også har samme vilkår og gebyrer som jeres eksisterende mht straks/variabelafregning, ja så er det jo bare at få skiftet.

Meget ofte vil prisen for den variable el være markedspris + et ørebeløb pr. kW f.eks. 12 øre.
Er det ikke tilfældet, så vil der være et månedligt administrationsgebyr og her skal I være ret vågne.

Et administrationsgebyr pr. måned på 65 kroner lyder jo billigt og det vil det i praksis også være -og derfor bør I være særligt opmærksomme på, hvad der står i afalen.

Et elselskab kan ikke leve af kun at få 65 kroner ind om måneden pr. kunde – Der vil derfor være en anden måde de kan få mere ud af jeres aftale f.eks. et gebyr for at sende en faktura på 23 kroner eller et gebyr for noget andet, som egentligt burde være med i deres administrationsgebyr.

Elselskaberne opdeler ofte det samlede beløb de tager pr. måned for at administrere jeres el i flere forskellige typer af gebyrer, så de kan markedsfører sig ud af til som værende billigere end de egentlig er i praksis.

Tjek selskabets Trustpilot score og læse de dårlige anmeldelser – Er der hold i det folk skriver, eller er det bare forvirrede mennesker, der ikke forstår hvordan el afregnes?

Læg mærke til om elselskabet er inde og besvare de sure anmeldelser og forsøge at rette op på misforståelserne, eller om de slet ikke gider kommenterer det. (så er det nok et selskab med pænt ringe service)

Herunder en oversigt med forskellige selskaber, hvor I kan sammenligne priser og vilkår, så I får et lille med okay sted at starte søgningen efter et godt Elselskab med billig straksafregning.