Skift fra Naturgas til varmepumpe
Det er jo desværre ikke ret mange år siden at naturgas faktisk var noget vi alle helst skulle have, det var billigt og et simpelt spildprodukt fra olieproduktionen, som ellers bare ville fise ud i atmosfæren.
Der blev etableret gasledninger rundt i Danmark og monteret nye gasfyr som aldrig før.
For at få billigt gas, var det dog nødvendigt med olieproduktion og den er vi gået politisk væk fra i 2020.
Det betyder, at vi nu er dybt afhængige af vores naboers produktion og salg af gas til os, hvilket krigen i Ukraine har fået stadfæstet ret kraftigt.
Gasprisen stiger voldsomt
Prisen på gas er røget i vejret og det er benzin, diesel og el også(El har så ikke ret meget med krigen i Ukraine at gøre).
Flere steder melder familier om så voldsomme varmeudgifter, at de nærmest har fået 200% oven i regningen hver måned, flere oplever at det er ligefrem dyrere end selve boliglånet hver måned og det har helt naturligt fået stort set alle med gasfyr til at se sig om efter en ny billigere varmekilde.
Skift fra gasfyr til luft til vand varmepumpe
Langt de fleste som i dag har et gasfyr monteret, er villaer som faktisk har nydt godt af den billige opvarmningsform i de sidste godt 20 år.
De har været vænnet til en dims på væggen, der ordner det hele og regningen har været helt fair.
Derfor vælger langt de fleste at skifte over til en luft til vand varmepumpe, som også er unødvendig at påfylde manuelt, den ordner det hele selv og der er en dims udenfor og en dims indenfor.
Løsningen passer med andre ord helt fornuftigt ind i boliger, hvor gasfyret før har været opvarmningskilde.
Det helt geniale her er, at langt de fleste boliger med gasfyr er af nyere dato og derfor meget ofte med gulvvarme.
Luft til vand varmepumperne leverer varme med lav fremløbstemperatur og derfor er de som skabt til gulvvarme.
Det er med andre ord en helt rigtig og fornuftig løsning, at skifte fra det dyre gasfyr til en billiger luft il vand varmepumpe.
Hvad koster det at skifte til varmepumpe?
Der vil naturligvis være en etableringsomkostning, når der skiftes fra et gasfyr til en varmepumpe og I bør forvente der skal findes omkring 120.000 kroner.
Der er naturligvis stor forskel på udgiften alt efter boligens størrelse, isoleringsgrad og hvem der bor i den.
En bolig med 5 teenagere kræver enormt meget varmt badevand kontra en bolig med et par på 65 år.
Men boligens isoleringsgrad er også enorm vigtig og for mange vil det faktisk kunne betale sig at tage et grønt lån i boligen, eller ganske enkelt omlægge lån i boligen og låne højere op i friværdien og på den måde skaffe mere kapital til investeringen.
Nye 3 lags vinduer og ekstra isolering på loftet og i vægge samt kælder, vil være behovet for laveste varmepumpe-kapacitet og dermed en mulighed for at spare lidt ekstra nu I er ved at gå over til en mere energivenlig varmekilde.
Det vil med andre ord, være en gode ide at få efterisoleret alt, hvad der kan isoleres og overveje om vinduerne skal skiftes til 3 lags energiruder, nu I alligevel skal til at låne (Hvis I da skal det)
Gå ALL IN med solceller på samme tid
Er det muligt at etablerer et solcelleanlæg på samme tid med luft til vand varmepumpen, får I en løsning, der er langt bedre fremtidssikret og uafhængig af hvad der sker på energimarkedet.
Et 6 kW solcelleanlæg med en batteriløsning kan samlet set leveres og monteres for omkring 90.000.
Anlægget vil kunne give strøm til luft til vand varmepumpen og på den måde får I både strøm i boligen til lavpris, men også varme og varmt brugsvand til en meget lav pris (om sommeren).
Det er naturligvis en stor investering, men det er også den mest fornuftige, der kan fortages i dag, når der tænkes langsigtet og fornuftigt.
I en beregning vil den nuværende løsning, hvor man kan få el uden afgift ved forbrug over 4.000 kW årligt ikke forfordele løsningen med solceller.
Men man må gå ud fra at den løsning ikke fortsætter ret længe – Det vil blive alt for dyrt og politikerne vil lave ordningen om, så grænsen før afgiftfri strøm forhøjes.
Anser man det ikke for realistisk, at grænsen for afgiftfri strøm hæves, ja bør der kun investeret i et 3 kW solcelleanlæg.
Vi har ikke kapitalen, hvad gør vi
Der er ikke ret mange familieøkonomier, der kan klare en uforudset udgift på 100.000 her efter 2 år med Covid-19 krise i landet.
Men der er hjælp at hente.
Nærvarme til byder f.eks. en løsningsmodel, hvor I køber varmepumpen gennem dem og lejer den af dem.
Det koster naturligvis mere end hvis I selv købte den samme pumpe, men I slipper for at skulle finde det store beløb nu.
Flere banker er også begyndt at tilbyde et ”Grønt boliglån” hvor renten er forholdsvis lav, dog slet ikke på realkreditniveau, men dog lav.
Er det ikke muligt at omlægge lån og eventuelt få en ny boligvurdering, så der kan lånes mere via realkredit og dermed ualmindelig lav rente, ja så kan et grønt lån faktisk være ret interessant.
Ser vi på udgiften til lånet, hvor der naturligvis er en etableringsudgift og efterfølgende forrentning, vil lånet meget ofte nemt kunne bliver tilbagebetalt af den nye og mere energivenlige varmeløsning.
Et skifte fra gasfyr til luft til vand varmepumpe og solcelleanlæg på taget, kan betyde I kommer helt ned på omkring 6.000 om året i varmeudgifter (lav en beregning på jeres aktuelle forbrug).
Derudover vil der også være plads nok til at I kan spare en hel del på strømforbruget.
Det kan med andre ord blive et lån, som meget hurtigt betaler sig hjem og faktisk giver jer en bedre økonomi i løbet af ret kort tid kontra de vilde gaspriser.