Køling af bolig
Når der bliver rigtigt varmt i Danmark, tager vi alle mulige underlige løsninger i brug, da varmen er så uvant for os at vi knap kan husk, hvordan vi gjorde sidst. Det bliver derfor ofte meget dyre læsninger, der ikke er ret effektive f.eks. en blæser, der står og kværner dig direkte ind i hovedet. Vi vil herunder gennemgå, hvilke løsninger der er på markedet for nedkøling i boligen og hvad de koster i brug.
Først 5 tips til at holde boligen kølig:
- Hold vinduer og døre lukket, luft ud morgen og aften
- Rull gardiner og persienner for, så solen ikke kan opvarme boligen
- Ophold dig ikke i soverummet i løbet af dagen, du afgiver selv varme
- Flyt / sluk elektronik i de rum, der skal være kølige f.eks. TV, PC m.m. (sluk på kontakten)
- Anskaf køling
Varmepumper til køl
Her på siden har vi en af Danmarks meste gennemgående guides til valg af varmepumpe – kender du slet ikke til hvad en varmepumpe er, så læs eventuelt om dem her.
Der er to typer.
Den ene kaldes luft til luft varmepumpe og den kan både varme og køle fra en enhed, der placeres i f.eks. soveværelset eller stuen. Den anden type kaldes en luft til vand varmepumpe og den kan kobles til gulvvarmen eller radiatorer. Den kan også både varme og køle. I køletilstand kan en A+++ varmepumpe ofte leverer over 5 x den energi som tilsættes til kold luft – de er med andre ord effektive.
Bemærk udedelen kan larme, hvis du sætter den til at køle voldsomt og det kan genere dine naboer. Sørg for ordentlig lyddæmpning ved at bygge en kasse omkring udedelen – Læs mere om støjdæmpning her. Prisen for en luft til luft varmepumpe begynder ved godt 10.000 inkl. montering.
Aircondition
Et airconditionanlæg vil i en ældre knap så isoleret bolig have meget svært ved at køle hele huset ned – måske kan det klare soveværelset. I et moderne isoleret hus fra efter 2010 (ca) vil anlægget ofte kunne klare selv en meget varm sommer og holde hele boligen kølet. Et komplet airconditionanlæg er dyrt og selve monteringen er besværlig og tager lang tid. Priserne begynder ved ca. Kr. 40.000 + montering til ca. Kr. 150.000 alt efter boligens indreting.
Små airconditionanlæg
I dit lokale el-varehus eller på nettet kan du købe små units, der er opbygget med et kølesystem helt som i et airconditionanlæg på loftet, den primære forskel er, at de er langt mindre og derfor kun kan køle et mindre rum af gangen. De fungerer ved at have en luftslange som skal ud af vinduet. Der medfølger ofte kit til at montere i et lille vindue. Lokalet køles effektivt og den varme som anlægget laver, når det køler, den ledes ud af rummes via en ø10 luftslange. Ulempen ved de små mobile airconditionanlæg er, at de ofte bruger MEGET strøm og kan støje en del. Se bl.a. efter
- dB (25 er stille, 50 er irriterende)
- Energiklasse (Helst A)
- Kapacitet i kW (3,5 / 12000 BTU kan klare godt 30 kvm)
Priserne begynder ved ca. 4.000,-
Eksempel: Vi har søgt rundt på nettet og fundet en model, der både er A energimærket og har lav dB. Lad os sige det sådan, der er langt mellem dem.
DELONGHI DLSa012
Kølekapacitet 2,5 kW dB 47 – 63
Energiklasse: A
Pris Kr. 3.999 hos Skousen
Skousen har faktisk et helt fint udvalg af mobile airconditionanlæg. Der er fra de helt små til store meget dyre anlæg.
Blæser / Luftkøler
Man kan i dag få mange forskellige former for luftkølere, der primært anvender luft i hastighed til at køle / blæse varmen væk. Der bliver med andre ord ikke tilført kulde, det er kun øget vindhastighed. Stiller du en blæser op i dit soveværelse i en time, bliver det ikke koldere – men sætter du dig foran den, vil du blive kølet af vinden. Dog kan du få løsninger, hvor køleelementer og vand skal tilsættes et blæsesystem, der på den måde tilfører en smule køling og fugt. Men de kan typisk ikke køle, kun blæse. Det bruger meget strøm og larmer. Priserne begynder allerede ved små Kr. 400,-
Tip:
Køb en model med fjernbetjening, så du kan slukke i løbet af natten uden at rejse dig. Se nøje på angivelsen af dB, så du får en støjsvag model.
Fjern alternativt gitteret foran blæseren, det nedsætter støjen betragteligt.