Gulvafslibning
Der er meget stor forskel på hvilken typer af gulvbelægning, der ligger i de danske hjem.
I perioder var det hårdttræsgulve der blev lagt og andre var det fyrretræsplanker over til de sidste 20 år hvor der har været mere variation i hvilken type kvalitet i gulvbelægningen.
Derfor er der i dag stor forskel på, hvilken type af gulve man kan opleve i et hus og hvordan de kan behandles.
Vi ser her på de 3 muligheder du kan opleve:
Hårdttræsgulve / massive gulve
Her er det hassive planker som er anvendt og dermed gulve der både kan genoprettes, hvis de er skæve og har fået slidte ”huller” – Der kan slibes meget af uden udfordringer.
Parketgulve med ægte træ
Her er der lagt træ på en plade, så der kun er ca. 08 mm rigtigt træ, før man kommer til en spånplade.
De kan godt slibes, men kun 1 eller 2 gange og gulvsliberen skal være særligt opmærksom på, at der ikke må tages ret meget træ af overfladen.
Plastik gulve
Her er der slet ikke tale om træ, der er tale om et plastiklag limet på en spånplade, så det ligner et ægte trægulv.
De er enormt hårdføre og holder mange år, men de kan ikke slibes. Er de slidt igennem, ja så er der kun en vej og det er udskiftning.
Hvordan slibes et gulv
Gulvafslibning er en langt mere skånsom proces, hvor der kan varieres med forskellige typer af sandpapir alt efter hvad gulvet kan tåle og hvor kraftigt der skal slibes.
Typisk vil der kun blive brugt en gulvafhøvling, hvis gulvene er meget skæve, grimme, fyldt med fernis, maling og lak.
Efter gulvafhøvlingen skal gulvet afslibes med en gulvafsliber, så det bliver helt glat og jævnt.
I langt de fleste tilfælde vil en almindelig gulvafslibning med sandpapir være nok ti lat få et gamle gulv til at fremstå helt som nyt.
Husk:
En gulvafslibning / gulvafhøvling vil støve voldsomt i de berørte lokale og andre, hvis dørene står åbne. Selv med de nyeste maskiner og støvposer, vil der stadigvæk være støv over det hele og det kan ikke undgås.
Får at få det bedste resultat, bør paneler og sandlister afmonteres før, der slibes.
Afmonteres de, skal de blot males efter genmontering og gulvmanden får langt lettere ved at lave et godt resultat. (Vi anbefaler på det kraftigste at de afmonteres)
Efterbehandling af de nye flotte gulv
Når gulvet er slebet / afhøvlet, står det helt åbent og bør behandles med en overfladebehandling, der gør gulvet nemt at holde og som giver gulvet den glød og farve som ønskes.
I dag er det meget moderne med et lyst gulv, hvor f.eks. hvid lak, hvid olie eller hvid ludbehandling benyttes til at give gulvet en hvidt lys overflade kontra i 80èrne hvor man lod træet stå som det var.
Der er fordele og ulemper ved alle overfladebehandlinger og lige på det punkt, bør du konsulterer den gulvmand I har fundet til opgaven.
Kan man slibe gulvet selv?
Ja, det kan du sagtens, men resultatet bliver ofte derefter.
Det er ikke noget man spådan bare lige gør på en fredag og får et super flot resultat.
Der er masser af ting du kan gære forkert og der er faktisk en grund til, at der eksisterer gulvafslibningsfirmaer – De kan gøre det langt flottere første gang og du slipper for et halv pinligt resultat, som du skal gå og bortforklarer til stuens gæster.
Selve slibningsprocessen er vanskelig og bestemt ikke noget du skal kaste dig ud i uden professionel hjælp.
Efterbehandlingen har også masse af faldgrupper, hvor du meget let kommer til at lave graverende fejl – som du skal se på de næste ti år.
Med andre ord – overlad det til en professionel og gå kun selv i sving, hvis gulvet er i en del af boligen, hvor småfejl og mystiske overflader kan gå an.