Grøn strøm

Vil du gerne være med til at bidrage til et bedre miljø på jorden og ikke mindste renere luft og mindre CO2 udledning? Vi ser er på hvordan du kan bidrage ved at skifte til grønt strøm.

Grøn strøm i Danmark

Grøn strømNår strøm fra vindmøller og solceller produceres bliver strømmen ikke sendt i grønne kabler rund ti Danmark, strømmen bliver sendt rundt i de samme kabler på forsyningsnettet og blandes med andre typer af strøm, det kan være el fra fjernkraftværkernes produktion, el indkøbt i Norge fra vandkraft osv. Det betyder du ikke som sådan kan være sikker på den strøm du får er grøn. Derfor er en måde at sikrer dig 100% grøn strøm ved at købe den strøm du forbruger fra vedvarende energikilder og på den måde sikrer at dit forbrug dermed indirekte er grønt. Man kan sige det på en anden måde som er lidt mer enkel: Alt det strøm du bruger og betaler til et grønt selskab, køber de grønt strøm for.

Kan man få 100% grøn strøm

Svaret er Nej. Men man kan kompenserer ved at købe grøn strøm for samme beløb som du bruger hvert år og på den måde indirekte give dig 100% grønt strøm

Hvordan får jeg grøn strøm?

Når du er tilkoblet et ”standard” elselskab i Danmark får du allerede masser af grønt strøm, men bestemt ikke 100% Vil du gerne være med til at støtte produktionen af grøn strøm og købe det, så kan du tilmelde dig et elselskab, der har specialiseret sig i grøn strøm. Det koster sjældent mere end du allerede betaler, de sørger bare for at dig forbrug bliver kompenseret ved opkøb af grønt strøm. Der er flere selskaber i Danmarks om tilbyder, at sørge for du får grønt strøm.

Hvad er grønt strøm?

Når der tales om ”Grøn” strøm, er det naturligvis strøm fra kilder, der ikke påvirker miljøet i samme grad som fjernvarmeværkernes strøm, der både er baseret på afbrænding af affald og fossile kilder. Det er primært strøm fra vindmøller, solceller og vandmøller. Strømmens produktion (i det øjeblik den produceres) har med andre ord ikke en negativ indvirkning på miljøet.

Hvor meget af vores strøm i DK er grønt nu?

I 2019 var tallet helt oppe p 80%, men her i 2022 er det lavere, da der ikke er produceret helt så meget strøm i Norge via vand og dermed er vi både endt med lavere procenter og ekstra høje priser – fordi der var satset kraftigt på indkøb af den miljøvenlige norske el, som så bare ikke lige kom. Du men kan andre ord ca. bidrage med 35% af dit elforbrug ved at skifte til 100% grønt el. Gjorde alle det i Danmark, var vi langt tættere på vores CO2 mål.

Grønt strøm fup?

Der har været flere selskaber fremme i medierne, som har telefonsælgere til at ringe rundt og forsøge at hverve nye kunder over til de grønne løsninger. En del kunder er blevet meget sure, da de forventede en lavere pris. Der har med andre ord været problemer med de ting som telefonsælgerne har sagt under samtalerne og hvor kunderne er blevet lovet både lavere pris og grøn strøm på samme tid.

Forbrugerombudsmanden har været ind over udfordringerne flere gange og irettesat flere selskaber, der benyttede smarte telefonsælgere. Problemet har kikke været den grønne strøm, som leveres 100% som aftalt, men mere det at telefonsælgerne har pyntet gevaldigt på hele ideen og fortalt at man også kunne få en klækkelig besparelse ved at skifte – hvilket man IKKE kan.

Du skal ikke skifte for at spare penge, det kommer du ikke til, måske koster det faktisk 50 – 100 kroner mere om året. Du skal skifte fordi du gerne vil støtte den grønne omstilling i Danmark og give de grønne løsninger økonomi til at fortsætte og så der kommer endnu mere af den slags i DK.