Fugt i kælderen
Har I et hus fra før kælderen blev inddraget som bolig (før ca. 1980) så har I muligvis gener fra kælderens konstruktion kontra fugt.
Vi ser i denne omgang på fugt i kælderen.
Fugt i boliger opført i 50 èrne
Her var kælderen påtænkt, at der kunne være et fint sted at opbevare sylte og bær køligt, ja og måske grøntsager fra haven.
Det var slet ikke meningen at kælderen skulle benyttes til bolig.
Derfor er de fleste boliger med klæder fra 50 érne med uisolerede kælder og de problemer man kan opleve, når der ikke er iso0lerong og varme nok i en bolig = kuldebroer og skimmel.
Den halve løsning er top moderne
De ter yderst moderne at skifte vinduerne i kælderen til energivinduer og isolerer ydervæggene.
Men her stopper det ofte og det betyder, at kælderen fint kan benyttes, men nu er mere tæt og mere fugtig pga mindre luftskifte
Gør det gennemført – Renover kælderen korrekt
Det der mangler er en gennemført renovering, hvor gulvet brækkes op og der lægges 400 mm isolering ned, så gulvet er ordentligt isoleret.
Væggene skal også have 200 mm isolering kontra de 100 mm som der er mange steder.
Når alt isoleringen i gulv og vægge er på plads, er det nødvendigt at overveje hvordan boligen ligger mht. gasser af jorden = Radon.
Er der stor sandsynlighed for Radon, ja så bør der installeres en mulighed for udluftning, eventuelt med en energibesparende udluftningsløsning, hvor varmen fra indeluften bidrager til at varme den nye friske udeluft op. (Der er flere løsninger på markedet)
Fjern årsagen til fugten i kælderen
Her er det ofte nødvendigt at alliere sig med et professionelt firma. Fugten kan komme nedefra og trænge op igennem murværket, men fugten kan også komme ind igennem væggene og dermed komme fra områder der kan elimineres via. Dræn omkring boligen.
En god ide er, at du starter med at spørge dine naboer om, hvordan de oplever udfordringerne med fugt i kælderen.
Du kan sagtens være den eneste bolig på en villavej, der har problemer med fugt, men meget ofte vil flere have samme udfordringer og i kan dermed dele vide om løsninger.
Fugt fra undergrunden
Hvis du fjerner alt maling på dine væge og kan se at fugten stiger op ad dine vægge fra undergrunden, så fugerne i konstruktionen bliver mindre og mindre fugtige des højere op du ser på væggen.
Ja, så har du en udfordring med fugt, der trænger op fra under boligens sokkel.
Det er umuligt at løse ved at grave, men du kan komme ret langt ved at stoppe fugtvandringen.
Det kan du gøre ved at bore huller langs sokkelen ved hver fuge, så fugten ikke kan vandrer igennem fugerne op i murværket.
I praksis skal du bore huller ved hver murstens fuge og indsprøjte ”sokkel-stop” som er et medikament, der sørger for fugten ikke kan stige op i fugerne.
Det skal gøres ved alle vægge i kælderen og på hver side af hver væg, så fugten ikke kan vandrer fra bunden af huset op og i gennem væggenes fuger.
Fugten kan ikke stige fra undergrunden og op i boligens murværk.
Fugtstop / sokkelstop koster ikke ret meget og er et silikone produkt i en 5 ltr spand, som sælges i alle byggemarkeder.
TIP:
Få 3 uforpligtende tilbud på omfangsdræn til dit hus- Udfyld blot formularen her
Væggene skal kunne ånde
Den helt typiske årsag til fugtudfordringer er for lidt udluftning, for lidt varme og at fugten spærres inde.
Sørg derfor at undersøge hvilken maling, der er malet på væggene. Det skal være diffusionsåben maling f.eks. kalkmaling eller silikatmaling, så fugten kan komme ud af væggene og ud i lokalerne, hvor den skal udluftes væk.
Opvarmning af kælderen er bestemt også vigtig. Skimmelsvamp og råd har behov for en høj fugtighed og ved at varme lokalerne op, vil der opstå en udtørring, så fugtniveauet i alt falder naturligt.
Så husk varme (skru ikke helt i bund og at spare) og husk den daglige udluftning – gerne et vindue på klem hele sommeren)
Omfangsdræn
Kommer fugten ikke stigende op fra bunden af huset, kommer den ind fra siden via væggene.
I gamle dage byggede man væggene uden at tage højde for indtrængende fugt og i dag har vi derfor enormt mange huse, hvor der på indersiden af væggene er store fugtplamager og svampeproblemer, der umulige at behandle sig ud af uden at grave op.
Der finde alt muligt mystisk f.eks. osmoseanlæg, der selv synes de virker ved at få vand til at trænge væk fra boligen, men resultaterne er ikke særligt gode og det er ofte dyrt.
Derfor kan det kun anbefales, at der ganske enkelt en gang for alle betales for gravning og montering af vandtæt beskyttelse på murværket samt omfangsdræn, der sørger for vandes ledes væk fra huset.
Man kan naturligvis godt selv grave, men det er en meget stor opgave.
Omfangsdrænet virker ved at der graves ned til sokkel, monteres vandtæt barriere på væggene ind til huset og lægges et perforeret rør hvorpå der fyldes grus.
Ideen er at vandet vil risle ned gennem gruset og ende i røret, der leder det væk fra huset – altså så vandet aldrig kommer hen og røre ved husets vægge som før.
I mange tilfælde er det kun nødvendigt at krave ned på den ene side af huset – Det kan f.eks. være, hvis huset ligger på en bakke.