Biopejs

BiopejsenKnitrende lyde. Pulserende flammer bag glasset. Den omfavnende, direkte varme, der presser sig mod ansigtet og fortsætter ud i lokalet. For mange er en brændeovn synonymt med hygge.

En god lænestol, et varmt tæppe over skuldrene og en god bog i hænderne. Så behøver man faktisk ikke mere. For med en brændeovn i lokalet er stemningen allerede sat. Den kan være et helle – og ren afstresning – i sig selv.

Bagsiden er, at en brændeovn som regel er et ordentligt monstrum. Og i storbyerne er det sjældent, du finder dem særlig langt indenfor bygrænsen. De kræver nemlig både plads og logistik, og det kan være en gevaldig udfordring, hvis man ikke just har et landsted eller en stor stue, hvor den kan placeres.

I lejlighedskomplekser har det hidtil været tæt på en umulighed at installere brændeovne, da de udover plads kræver adgang til udluftningskanaler og kan præsentere et større rengøringsarbejde – hvis de omkringværende faciliteter ikke er i orden.

Men det er der heldigvis råd for. For ind på markedet stormer biopejsen.

Biologisk – bogstaveligt talt

Den lyder måske som en fremtidsgadget, der har set dagens lys en tand for tidligt. Det er dog langt fra tilfældet. For biopejsen har ikke blot gjort sin entre på pejse-markedet. Den har også allerede vundet indpas og sikret sig stor efterspørgsel.

Kigger man på fordelene, er det langt fra underligt. For med ét kan folk, der bor i lejligheder, og dem, som ellers ikke havde plads, også nyde godt af forførende, levende flammer.

Biopejse er ikke drevet af almindeligt brændsel såsom træ, optændingsblokke eller -pinde. I stedet kører den bogstaveligt talt på brændstof. Bioethanol.

Og nej – det er slet ikke så giftigt, som det lyder. Tværtimod. Bioethanol er udvundet fra organiske plantematerialer og derefter koncentreret, så det kan fungere som brændsel. Det er derfor ikke nogen kemikaliebombe, man fyrer op under. Til gengæld skal man holde sig for øje, at man bruger bioethanol af tilstrækkelig kvalitet. Akkurat som med almindeligt brænde.

Brændstofsformen sparer dig for den typiske brændekurv og de alenlange udendørs stabler af træblokke, de fleste brændeovnsejere bakser med. Og så slipper du tilmed for at betale en formue. Hverken i kroner og øre eller i sved på panden fra trækløveri. En liter koster i omegnen af 25 kroner – afhængigt af forhandleren.

Bioethanolen, der kommer som væske, kan eksempelvis fyldes på med kande og tragt, og så er det ellers op for varmen og i gang.

TIP:
Se eksempler på flotte biopejse hos Biopejs-butikken – Klik her og se mere

Spar plads med en biopejs

Biopejsens fordele stopper ikke ved brændstoffet. Det helt store trækplaster er naturligvis den plads, du kan spare ved at f.eks at have din biopejs hængende på din væg.

For med en ovn, der kan hænge på væggen, behøver du ikke længere bekymre dig om at lede efter og afsætte flere kvadratmeter på plantegning for at få plads til levende ild i den hybel. Det eneste, du skal tænke ind, er at hænge gardiner og placere planter og anden vægudsmykning på behørig afstand. Derudover er det helt op til dig, fra hvilken retning varmen skal strømme inden for husets fire vægge.

Med væghængte biopejse følger normalt et vægophæng, den kan fastgøres på. Det skåner væggen for varmestrålerne og gør det bekvemt at sætte ovnen op. Grib en boremaskine, et par få skruer, og en-to-tre – så er den oppe i en ruf.

En væghængt biopejs er endda mobil og kan flyttes. På den måde er det ikke en investering, der kun knytter sig til ejendomme. Flytter du, er den nem at tage ned og tage med, og med hjælp fra få klatter spartelmasse er det et mindre eftermiddagsprojekt at flytte den til en anden væg i hjemmet.

Ovenikøbet er der tale om en flot installation uden nogen form for tilkobling, der i særdeleshed pryder en hvid væg.

Kig efter brændstofkvalitet

Flere steder anbefales det at holde øje med kvaliteten på produktet, når du køber bioethanol til din biopejs.

Her gælder det, at kvaliteten måles på renhed, og ethanol-procenten skal være så høj som muligt. Gerne over 95 procent hvis du skal være sikker på at undgå tilsodninger på væggene eller små lugtgener.

Når det kommer til bioethanol som brændsel, er det også værd at fremhæve, at optænding- og opvarmningstiden er mindre, end det er tilfældet hos en brændeovn. Varmen er derimod en smule svagere.

Det betyder, at biopejsen er ideel til små og mellemstore rum – og den kuldskære eller utålmodige ejer.