Aircondition

Når du søger på Google efter airconditionanlæg, vil du bliver bombarderet med annoncer og resultater, der omhandler varmepumper og minianlæg til køling.

Ganske enkelt fordi de fleste forbinder aircondition med køling – men det er en hel del mere end det.

Forskellen på varmepumpe og aircondition

En varmepumpe kan varme og køle, enten ved at varme/ køle fra en enhed i huset f.eks. på en væg i stuen -eller ved at være koblet op til gulvvarmen og varme/køle den vej.

Men varmepumpen sender ikke frisk luft udefra ind i boligen, den varmer den eksisterende luft op- Der er ingen luftslange udefra fra der kan trækkes frisk luft ind af og heller ikke et sted den gamle luft bliver pustet ud.

Den primære forskel ligger netop i den funktion – indpustning af frisk luft uden CO², røg, afgasning fra møbler, skimmelsvamp og andet spændende vi har i hjemmet.

-og udsugning af den brugte luft

Aircondition giver bedre indeklima kontra varmepumpen

AirconditionNår et airconditionanlæg suger alt det gamle luft ud af lokalet og blæser ny ren luft ind, får boligen et helt andet klima.

Det mærkes særligt meget, hvis I har mange gæster.

Her vil der ikke komme dug på ruderne, røg generer ikke og rummet bliver ikke overophedet.

Anlægget sørger for konstant at holde det samme klima hele tiden, så man slet ikke behøver tænke over at åbne vinduer og gå ud og ryge og alt det der.

Læs mere om hvordan genvinding virker her

Økonomien er anderledes – Det er dyrt

Et airconditionanlæg er langt dyrere i drift end en varmepumpe og det er der en logisk årsag til.

Luften i boligen skiftes ud og det koster, både at suge den ud og blæse nyt ind, men også det varmetab, der opstår, når opvarmet luft suges og og erstattes med kold frisk luft, der skal varmes op.

I anlægget sidder en krydsveksler, der sørger for at genbruge varmen fra den brugte luft og overfører den til den nye friske luft. ( godt 80% af varmen genanvendes)

Men det er ikke nok til at undgå et varmetab og det koster på strømregningen.

Det er altså driften der koster mere

Hvor meget afhænger naturligvis af hvor stor en bolig, der er tale om og om anlægget er eneste varmekilde.

Der er gode synergieffekter ved at kombinere med en effektiv brændeovn, da airconditionanlægget vil fordele varmen i hele boligen.

Kan vi få monteret et airconditionanlæg?

Er boligen med flere etager vil den ikke være egnet til at få eftermonteret et airconditionanlæg. Bevares det kan naturligvis lade sig gøre, men det vil blive forholdsvist dyrt og upraktisk, ja måske endda knap så kønt.

Men det kan lade sig gøre, særligt hvis I er villige til at sløjfe skorstenen – så kan rør føres mellem etager i den.

Et-plans bolig med højt loft er perfekte.

Der er masser af plads til montering af rør og anlæg på loftet og det er nemt at skære hullerne til ventiler i loftet.

Ikke egnet til uisolerede huse

I dag monteres airconditionanlæg typisk i topmoderne huse med meget høj isoleringsgrad.

Det betyder nemlig at anlægget ikke behøver være ret stort og ikke skal yde ret meget for at holde boligen varm / kold.

Typen af varmekilde er slet ikke egnet til at varme et kæmpe uisoleret hus op, det vil ganske enkelt blive alt for dyrt i strøm.

Har du et hus med under C energimærkning, så vil det være en knap så god ide at investere i et komplet airconditionanlæg som primær varmekilde.

Hvad koster et genveksanlæg?

Inden for airconditionanlæg er der to store spillere i Danmark og de hedder Genvex og Nilan.

Dem finder du i webshops til gode priser, det er bare svært at gennemskue hvad den endelige pris lander på, for det du nemt kan finde online, er priserne på selve aggregatet = hjertet i anlægget.

Hertil skal der masser af rør, filtre, følere, ledninger, ventiler og alt muligt andet, der også koster -for slet ikke at tale om selve monteringen.

Det kan nemt komme op omkring 80.00 eksl.. montering.

Vi kan kun anbefale at bruge en tilbudsservice og få 3 tilbud ind. Du vil da få tilbud fra 3 forskellige VVSére og typisk pris på 3 forskellige opsætninger af anlæg.