Luft til Vand varmepumpe

Overvejer du at skifte varmekilden i boligen ud til en luft til vand varmepumpe?
Har du 100 spørgsmål før du er helt sikker på om det nu også er en god ide?

Her får du en kæmpe guide med alle de fakta og informationer du har behov for.

Bliv klædt på til at gennemskue varmepumpemarkedet og teknologien – Læs guiden her

Ludt til vand varmepumpe

Grundguide – Luft til vand varmepumpe

Varme kan være en rigtig stor post i et privat budget. Bor du i de områder, der ikke er omfattet af fjernvarme og derfor må fyre med olie, gas eller el, er posten ekstra stor. I det tilfælde er det værd at overveje, om du kan gøre din varmeregning mindre ved at investere i en varmepumpe. Der er flere forskellige slags, som har hver deres fordele og ulemper. Her vil vi beskrive, hvordan en luft til vand varmepumpe fungerer og hvad du skal være opmærksom på, før du investerer i den.

Jordvarme eller luft til vand?

En luft til vand varmepumpe kræver ikke, at du har plads i din have, sådan som for eksempel et jordvarmeanlæg gør. Den er også billigere at få installeret. Den er ikke helt så effektiv som jordvarmeanlægget, men det er tæt på. I modsætning til luft til luft varmepumpen giver luft til vand varmepumpen dig både varme og varmt vand. (Altså også varmt badevand) Varmepumpen kræver et vandbåret varmesystem, som gulvvarme eller radiator.

En anden ting du skal være opmærksom på er, at du skal have et hus, der i forvejen opvarmes af et vandbåret radiatorsystem eller vandbåren gulvvarme. Opvarmer du dit hus med elvarme eller har en brændeovn som varmekilde, kan du ikke installere en luft til vand varmepumpe uden betydelige omkostninger. Montering af rør og radiatorer eller etablering af gulvvarme vil være nødvendigt.

Radiator og luft til vand varmepumpe


Selvom du har et vandbåret radiatorsystem er det en rigtig god ide at få en installatør ud og vurdere, om dine radiatorer er store nok til, at det kan svare sig at installere en luft til vand varmepumpe. Vandpumper har nemlig en lavere fremløbstemperatur og kræver derfor store radiatorer for at kunne fungere mest optimalt. Det er således ikke sikkert, at de radiatorer, du har i dit hus, er store nok. Hvis behovet for at supplere med en anden varmekilde bliver for stort, er luft til vand varmepumpen ofte en dårlig investering.

(Opdatering 2022: I dag er der kommet varmepumper på markedet med høj fremløbstemperatur, så du kan benytte et eksisterende radiatornet – Men husk det skal være en varmepumpe med HØJ fremløbstemperatur)

Luft til Vand varmepumpe – Hvordan virker den?

Luft til vand varmepumpe monteringI princippet virker en varmepumpe på samme måde som et køleskab. Energien fremkommer ved at et kølemiddel på skift henholdsvis kondenserer og fordamper. I et køleskab føres der energi ud af skabet, hvorimod varmepumpen fører energi ind i husets rum. En luft til vand varmepumpe omdanner således energi fra luften udenfor og overfører denne til radiatorsystemet og brugsvandet indenfor. Selve varmepumpen står udenfor, hvor en ventilator tilfører pumpen udeluft, som omdannes til varme. Varmen kommer gennem et rør ind i huset. Luft til vand varmepumpen kan indstilles til at virke omvendt og på den måde køle boligen om sommeren.

Bemærk: Luften i boligen skiftes ikke ud, varmen kommer ind i boligen gennem et vandrør og det er altså ikke som med et  ventilationsanlæg, hvor luften pustes ind.

Før du investerer i en luft til vand varmepumpe

  • Luft til vand varmepumpen er ikke helt så effektiv som et jordvarmeanlæg
  • Udedelen støjer og skal placeres i god afstand til skel eller støjisoleres
  • Varmepumpen kræver et vandbåret varmesystem
  • Radiatorerne skal have en vis størrelse for at det kan betale sig med en luft til vand varmepumpe
  • Det kan være nødvendigt med ny kraftigere cirkulationspumpe
  • Bedst velegnet til gulvvarme, da fremløbstemperaturen er lav
  • Få beregnet Luft til vand varmepumpe af en professionel når du beder om tilbud

Køb pumpe til det nordiske klima

Du kan nemt finde en ultra billig luft til vand varmepumpe lavet af billige materialer og med en ringere ydelse end de dyreste. De kan såmænd være fine nok, men du bør være særligt opmærksom på om udeenheden kan klare levering af varme ved lave temperaturer-og du bør sikrer dig at produktet er af høj nok kvalitet til at holde mindst 25 år. For at opnå en god økonomi i investeringen, er det vigtigt varmepumpens levetid er meget lang. De fleste får problemer ved -15-20 C grader, men flere kan klare helt ned til -27 C og hvis I har pumpen som eneste varmekilde vil det være et stort problem med driftsstop på en dag med -20 grader udenfor. Tjek derfor hvor langt ned udeenheden kan klare at gå – specielt hvis I ikke har andre varmekilder i boligen.

Varmepumpe størrelse?

(Læs vores helt nye forbedrede guide til valg af størrelse her: Valg af varmepumpe) Når der skal beregnes hvor mange kW en varmepumpe skal kunne leverer, skal der tages højde for en hel del forskellige faktorer.

  • Husets isoleringsgrad
  • Typen af vandbåret system (gulvvarme / radiator)
  • Kvadratmeter, er der åben til kip?
  • Antal etager
  • Rum uden gulvvarme (Kælder med radiator?)
  • Antal personer i husstanden og deres alder (brugsvand, teenagers bader oftere)
  • Valgte pumpes effektivitet/SCOP værdi / A++++

Det er derfor meget svært at lave en helt nøjagtig beregningsmodel. Vælges en for lille varmepumpe vil den komme på overarbejde ofte og supplere med el, så den bliver mindre effektiv. Der vil kunne blive ventetid på varmt brugsvand og den kan måske ikke varme huset op til ønskes temperatur, når det er koldt. Vælges en kæmpe stor model vil den primære ulempe være udeenheden slukker hele tiden og det giver også en dårligere økonomi kontra jævn drift på 70% af max.

Beregn med data fra den gamle varmekilde

Find ud af hvor mange kW I har brugt i gennemsnit over de sidste 5 år. Husk det både skal være til brugsvand og opvarmning, måske sidder der en el-patron i en varmtvandsbeholder som har brugt el, det skal også tælles med. Gang ( X ) tallet med antal kvadratmeter boligen er og I har tallet på hvor mange kW den nye luft til vand pumpe skal kunne leverer for at I kan opnå samme komfort som hidtil. Husk at en brændeovn kan supplere meget og den også bør beregnes med ind i regnskabet, da ny lovgivning kan gøre dem mere eller mindre ulovlige at anvende i fremtiden.

Mangler du data – lidt tips til beregning af varmepumpe

Der er flere tommelfingerregler i branchen som faktisk virker meget godt. Har du ikke data over tidligere års forbrug i boligen, ja det kan jo være der ikke har boet nogen, eller regnskab er væk efter køb af bolig etc. Så er her et par tips Lavenergihus bruger typisk ned til 0,03 kW/m² Hus opført fra 1980 til 1985 vil ca. bruge 0,045 kW/M². 150 m² hus fra 1980 skal altså have en varmepumpe, der kan leverer 6,75 kW. Et hus fra ca. 1950 – 77 Efterisoleret men ikke med mere end 100 mm isolering i vægge og 200 mm på loft, ja og måske med meget gamle ”energiruder”, ja det skal have mere energi til at blive opvarmet det er klat Det kan sagtens være omkring 0,065 kW/m² Se skema omkring valg af varmepumpe kontra boligens isoleringsgrad her

Luft til vand varmepumpe priser

Hvad koster et komplet luft til vand varmepumpe anlæg inkl. montering på adressen?

Det afhænger naturligvis af hvilken type du vælger at købe, hvor høj kapacitet den har og hvor energieffektiv den er – ja og mærket på den samt garantiordninger som kommer med ind i prisen.

Priserne for selve monoblok begynder allerede omkring Kr. 35.000 inkl moms. ekskl. montering

Monteringens pris afhænger af enormt mange faktorer, men afsæt omkring 32.000 kroner.

Til de ca. 40.000 får du en af de små luft til vand varmepumper uden alt muligt fancy halløj som vejrregulering og varmtvandsbeholder.

Det er en lidt skrabet løsning, men bestemt en løsning, der vil give god komfort og en lun stue samt et varmt bad.

TIP:
Få 3 uforpligtende tilbud på varmepumpe – udfyld blot formularen her

Luksus udgaven – Varmtvandsbeholder

Vil I gerne have lynhurtigt varmt badevand og mulighed for flere kan gå i bad på samme tid / lige efter hinanden, ja så skal der en varmtvandsbeholder ind over løsningen.

Her begynder priserne omkring 90.000 inkl. moms ekskl. montering.

Monteringen koster ikke mere end ca. 30.000, så 120.000 vil være et realistisk budget.

Vi anbefaler du efterspørger 3 tilbud på en luft til vand varmepumpe og indtaster alle de data du har, så får du tilbud tilpasset det behov I har og den komfort I ønsker.

Har I ikke lige 120.000 stående på kontoen til en varmepumpe? Ja så er der faktisk mulighed for at låne til den eller leje den, læs mere om lån til varmepumpe her

Undgå støjgener


Tænker du på at installere en luft til vand-varmepumpe, er der dog visse forudsætninger du skal være opmærksom på. Den ene er, at den del, der står udenfor (udedelen), består bla. af en ventilator, som er stor og derfor ikke lydløs.

Det betyder, at du skal tænke på, at den skal placeres hensigtsmæssigt i forhold til dine naboer. Om nødvendigt kan du sætte en afskærmning op, der tager støjen.

Du skal selvfølgelig også overveje placeringen af varmepumpen i forhold til din egen brug af haven. Du er nok heller ikke selv interesseret i at blive generet af støjen, når du gerne vil opholde dig i haven.
Læs meget mere om lydisolering af varmepumpe her

Tip: Sørg for vibrationsdæmpende gummifødder, de er alle pengene værd. (Specielt for din nabo)
En varmepumpeskjuler kan også tage lidt af støjen

Luft til vand varmepumpe diagram

Få den rigtige luft til vand varmepumpe

valg af varmepumpe

Vi forsøger her at lave en guide, der tager udgangspunkt I din families samlede behov og jeres boligs type og isoleringsgrad, så vi kan anbefale den rigtige type af løsning i bør se nærmere på.

Hvad er den rigtige luft til vand varmepumpe?

Det er en luft til vand varmepumpe, der har en kapacitet, der svarer til ca. 80% af boligens varmebehov før efterisolering og energibesparende foranstaltninger f.eks. nye energivinduer m.m.

Der er nærmest ingen bolig i dag, som ikke er blevet efterisoleret og har fået nye vinduer og derfor er det normalt i branchen, at man vejleder til at vælge en varmepumpe, der kan leverer omkring 80% af boligens rå behov.

MEN, en ting er hvor godt en bolig er efterisoleret m.m. en anden ting I bør tage med i betragtning er, at boligen kan benyttes forskelligt.

Har I flere teenagers i boligen, vil ekstra varmt brugsvand være nødvendigt. Teenagers tager oftere bad end børn og de tager længere bade .

To teenagers kan sagtens betyde mere end et 3 x så højt forbrug af brugsvand kontra to voksne alene.

Det er med andre ord vigtigt ikke KUN at se på boligens varmebehov, men også på hvordan dem der bruger boligen anvender brugsvand.

Her kan du se hvor mange kW kapacitet I som minimum skal sørge for den nye luft til vand varmepumpe har (ud fra boligtype)
Tillæg et par kW hvis der er flere teenagers i boligen .

Byggeår1930 – 19591960 – 19791980 – 19992000- 2005
Bolig KvmCa. kW behovCa. kW behovCa. kW behovCa. kW behov
100 Kvm5,7 kW4,7 kW3 kW2,5 kW
140 kvm7,9 kW6,2 kW4 kW3,7 kW
180 kvm10,2 kW7,7 kW5 kW4,4 kW

varmepåumpe grafik og typerNu har I et estimeres kW behov for jeres bolig og forbrugsmønster. Herefter er det tid til at se på hvilken TYPE luft til vand varmepumpe I skal gå efter.

På det danske marked findes der som udgangspunkt 3 typer at vælge imellem.

Monoblok varmepumpe

Monoblokken er for dig , der gerne vil have så meget som muligt udenfor, så der spares plads indenfor i boligen.

Monoblokken vælges typisk af familier, der allerede har en varmtvandsbeholder indenfor med el-patron som måske er koblet til solfanger.

Som udgangspunkt vælges løsningen med andre ord ikke af en standard familie, der har behov for en komplet løsning.

Splitblok varmepumpe

En løsning hvor der både er en udeenhed og en indeenhed, indeenheden er ikke ret stor og har eget display.

Den er let at kombinerer med andre løsninger f.eks. en varmtvandsbeholder fra en gammel installation (træpiller / oliefyr etc.)

All-in one varmepumpe løsning

Den mest købte løsning, da den passer perfekt til komplet udskiftning af tidligere varmekilde f.eks. ved skifte fra gasfyr.

Her får du en udeenhed, der laver det varme vand og sender det ind til en indeenhed, der fordeler det til gulvvarme/radiatorer og varmtvandsbeholder.

Det er klart den løsning vi vil anbefale alle familier, der ikke har en nærmest ny varmtvandsbeholder stående – og som har pladsen til installationen (fylder et skab indenfor)

Valg af mærke og finansiering

Nu kender ud til din families behov for kapacitet i kW og hvilken type varmepumpe I helst vil have.

Det sidste er egentlig bare valget og naturligvis finansieringen.

Finansiering af luft til luft varmepumpe

Det er kommet meget bag på alle, at gassen er steget SÅ eksplosivt og nærmest alle med et gasfyr er blevet tvunget ud i at skifte varmekilde -og det skal helst ske inden for få måneder, da det koster voldsomt i forbrugsudgifter at blive på gassen.

Som udgangspunkt vil skiftet til luft til vand varmepumpe være en så stor udgift, at det vil være interessant for de fleste at bruge friværdien i boligen til at finansierer købet.

Har I friværdi, vil det være mest fornuftigt at bruge den frem for traditionelt banklån eller leasing.

Banken vil ofte være med til at lave en friværdi-konto til jer med en lav rente.

Skal I til at omlægge lån, ja så bør i være meget grundige i beregningerne.

Låner I penge til finansieringen er rentens størrelse enormt vigtig.

Kan I ikke få et lån på under 4% vil det muligvis kunne betale sig at omlægge boligens lån og på samme tid få en ny værdivurdering af boligen og dermed få adgang til at låne mere via realkredit med meget lav rente.
Det kan give mulighed for den ultra lave rente, der kan finansierer løsningen og på kort tid, ja allerede efter 7 år give jer en løsning, hvor varmepumpen er betalt og I kun betaler for strøm.

Er I som nærmest alle andre ikke lige klar til at finde 120.000 til et nyt anlæg, ja så er der kommet en leverandør på markedet, som tilbyder at stå for både montering af luft til vand varmepumpen og finansieringen.

Man lejer med andre ord løsningen af dem eller køber på “Abonnement”

Der er et etableringsgebyr ved opstart på omkring 8.000 og herefter betales et månedligt beløb som dækker både afdrag på varmepumpens pris og lånet.

Det er klart, at de ikke kan være billigere end hvis du selv sørger for billig lån og finder den billigste varmepumpe og får den installeret af en ven.

Men i kraft af de køber MANGE varmepumper, får de dem jo billigere og det kan allerede være nok til at deres tilbud kan slå det du selv kan få ind.

Vi anbefaler at du tjekker hvad de kan leverer og til hvilken pris kontra hvad du selv kan få lån til og finde en varmepumpe mangen til i pris.

Hvilket mærke skal vi vælge


Det er der lige så mange meninger om, som der er VVS installatører i Danmark, men faktum er, at der sælges fleste af mærket Panasonic, Bosch, Mishubishi og Vaillant.

Herudover sælges der rigtigt mange uden et brand, de får et navn som importøren synes om f.eks. CopMax

Den helt store forskel på no-name varmepumper og dem med brands er typisk den garantiordning, som er inkluderet.

En no-name varmepumpe kan sagtens være både A+++ og i god kvalitet til langt lavere pris end den fra et top brand, men der er bare slet ikke samme garanti bag produktet og meget ofte vil varmepumperne fra top brands også være i et flottere design og med flere nye smarte funktioner.

Den billige løsning uden brand, giver med andre ord ikke en dårlig løsning, du får med andre ord bare lidt ældre teknologi, design og software samt en ringere garantiløsning.

Vælg kvalitet og brands – Det betaler sig i det lange løb

Er du ikke selv uddannet VVSér med KMO certificat og komplet inde i alt omkring varmepumper, så anbefaler vi klart, at du går efter en mærkevare med en god garantiløsning.

Det kan meget nemt komme op omkring 100.000 i investering og en kold bolig kan meget hurtigt få fugtskader og skimmelsvamp – Det kan med andre ord ikke betale sig at købe noget billigt ”hø” for at spare – Her handler det om sikkerhed og tryghed, løsningen skal kunne leverer varme, selv når der er -20 grader uden for.

Panasonic varmepumper

Panasonic har været markedsledende i de sidste 8 –108 år inden for både luft til luft varmepumper og luft til vand varmepumper, hvor de har imponeret med udvikling af nye teknologi gennem årene, der har betydet  langt mere effektive varmepumper både inden for luft til luft -og særligt inden for luft til vand.

Deres løsninger er flot designet og priserne er fair – kombineret med god garanti = vi kan kun anbefale deres modeller.

Bosch varmepumper

Hos Bosch er der også arbejdet målrettet mod udvikling af mere effektive varmepumper og de har også været med indenfor gasfyr, hvor de har lavet yderst effektive kedler, som hænger i mange danske hjem.

Deres varmepumpeløsninger er i gedigen Tysk kvalitet og de performer rigtigt godt. De har en rigtig god garantiløsning, hvis du indgår i deres serviceløsning, hvor du får en af deres teknikere ud og servicerer pumpen.

Vaillant

Som hos Bosch har Vaillant været store inden for Gasfyr og lavet noget af det bedste du kan få fingre i.
Deres gasfyr bliver solgt som varmt brød i de lande, hvor gassen ikke koster kassen.

Ja og der hænger mange af de nyeste af dem rundt omkring i Danmark, det er synd og skam at de skal skiftes efter få år i drift, men de er simpelthen for dyre at have kørende, om de så er nok så effektive, så er gasprisen desværre bare alt for høj.

Inden for luft til vand varmepumper har Vaillant også lavet flere løsninger gennem årene, de har ikke været ret kendte i Danmark og deres modeller har ikke vært de mest effektive.
Fokus har været på andre områder, men det er der bestemt lavet om på gennem de sidste 4 år.

I dag er Vaillant med helt fremme med nye effektive modeller, der er mere miljøvenlige og designet, så ”Fruen” også bliver tilfreds.

Luft til vand varmepumpe pris inkl. montering


Har du læst med ovenfor ved du ca. hvor mange kW varmepumpen skal have og hvilken type I gerne vil have installeret.

Herudover har I måske fået set på finansiering eller leje.

Udover varmepumpens pris og monteringens pris, vil der også være udgifter til afmontering af gammel varmekilde.
Lige nu koster det 8.000 at blive frakoblet naturgas (Men der er lovforslag på vej, som gør det billigere).

Der kan også ansøges om tilskud til varmepumpen hos energistyrelsen, men det kan ikke garanteres, at I opnår et tilskud. Er i heldige kan I få maksimalt 24.000.

Herunder har vi indhentet priser fra flere forskellige hjemmeside og producenter, så I kan få et overordnet overblik over hvordan priserne ca. ligger på de modeller I vil se nærmere på.

Eksempler på Priser – monoblok

Pris for montering / installation af varmepumpe

Forvent en pris for montering af en luft til vand varmepumpe på Kr. 32.000,-

Her vil der være tale om selve installationen og normalt IKKE fjernelse af eksisterende varmekilde f.eks. et gasfyr.

Tip til billigste pris:

Den ultimative billigste sammensætning vil være køb af varmepumpen online, hvor den er billigst og i samarbejde med den billigste lokale VVS èr få den monteret.

Du kan sagtens få to mand i to – tre dage for 25.000 og de vil da sagtens kunne nå at afmontere det gamle fyr, så der vil med andre ord være MEGET at spare ved at få en lokal aftale frem for at vælge en standard installation via en online shop.

ShopProducentkW
PrisMontering
ScanheatPanasonic J-gen
5 kW
Kr. 61.995
inkl.
DavidsenPanasonic Aquarea5 kW
Kr. 28.999,-Ekskl.
VVSMetroair f66 kW
Kr. 42.143Ekskl.
ScanheatPanasonic J-gen
7 kW
Kr. 63.895,-Inkl.
VVSMetroair f88 kW
Kr. 73.197Ekskl.
DavidsenPanasonic L/V12 kW
Kr. 51.999,-Ekskl.
Scanheat
Panasonic J-gen
9 kW
Kr. 68.895,-Inkl.
DBVVSLangå Ecoplus
9,5 kW
Kr. 49.800,-Inkl.
Scanheat
Panasonic T-Cap
12 KwKr. 83.995,-Inkl.
Scanheat
Panasonic T-Cap
16 kWKr. 92.885,-Inkl.
VVSMetroair f1616 kWKr. 101.400Ekskl.

Luft til vand varmepumpe størrelse

I har en bolig på omkring 100 – 180 Kvm og vil gerne se nærmere på en luft til vand varmepumpe.

Størrelsen (kW) er naturligvis vigtig for at kunne sammenligne priser og tilbud på nettet og derfor ser vi herunder på hvilken type varmepumpe du må forvente at skulle se nærmere på.

I branchen benyttes en tommelfingerregel til en meget rå og hurtig beregning for at få et overblik.

Her benyttes 40 W pr. kvm og med 150 kvm vil det betyde 40 w x 150 kvm = 6.000 W eller 6kW

Men her tages ikke højde for den enkelte boligs isoleringsgrad og beboernes behov for varme brugsvand.

Der er jo kæmpe forskel på et hus fra 1920 uden efterisolering med 4 teenagere i boligen og en næsten nyt hus med to beboere i.

EVU har lavet et skema, der giver en lidt mere nøjagtig beregning / vejledning.

Byggeår1930 – 19591960 – 19791980 – 19992000- 2005
Bolig KvmCa. kW behovCa. kW behovCa. kW behovCa. kW behov
100 Kvm5,7 kW4,7 kW3 kW2,5 kW
140 kvm7,9 kW6,2 kW4 kW3,7 kW
180 kvm10,2 kW7,7 kW5 kW4,4 kW
Byggeår
1930 – 1959
100 kvm
5,7 kW
140 kvm
7,9 kW
180 kvm
10,2 kW
Byggeår
1960 – 1979
100 kvm
4,7 kW
140 kvm
6,2 kW
180 kvm
7,7 kW
Byggeår
1980 – 1999
100 kvm
3 kW
140 kvm
4 kW
180 kvm
5 kW
Byggeår
2000 – 2005
100 kvm
2,5 kW
140 kvm
3,7 kW
180 kvm
4,4 kW

Luft til vand varmepumpe og gulvvarme

Der opstår enormt mange forskellige spørgsmål, når skifte til en luft til vand varmepumpe kommer på tale. Vi ser her på tilslutningen til eksisterende vandbåret anlæg i boligen f.eks. gulvvarme.

Kan luft til vand varmepumpe bruges til gulvvarme?

Luft til vand varmepumpe gulvvarmeDet meget kort svar er ja. En luft til vand varmepumpe har en forholdsvis lav fremløbstemperatur (nye med højere temperatur er dog lige kommet på markedet) det gør dem særligt velegnet til brug i kombination med gulvvarme i boligen. Den store flade der langsomt afgiver varmen og kun skal have tilført en lind strøm af varme med forholdsvis lav temperatur passer genialt i sammenhæng med varmepumpe teknologien, der ikke arbejder som f.eks. et oliefyr. Varmepumperne svinger ikke så kraftigt i temperatur (uden de bruger for meget strøm) og derfor giver kombinationen  med gulvvarme en meget energieffektiv installation. Varmepumpen kan kobles direkte til gulvvarmeinstallationen, der skal dog forventes udskiftning af cirkulationspumpe, da hastigheden / flow skal øges pga. den lavere temperatur. TIP: Har I tidligere haft en fyr i f.eks. et fyrrum vil det ofte være nødvendigt med større rør fra fyrrummet ind i boligen, da fremløbstemperaturen er lavere og der skal være en højere flow.

Luft til vand varmepumpe og radiatorer

Den forholdsvist lave fremløbstemperatur varmepumperne hidtil har haft, har gjort dem mindre velegnet til brug sammen med radiatorer. En radiator kan ikke nå at afgive nok varme ved lav fremløbstemperatur, det vil kræve enten flere radiatorer i boligen eller udskiftning til større typer. MEN der er heldigvis netop kommet nye luft til vand varmepumper med høj fremløbstemperatur på markedet og de levere varmt vand ind til boligen på samme niveau som fjernvarme (ca. 65 grader) og det betyder, at I faktisk slet ikke behøver at skifte hverken cirkulationspumpe eller radiatorer, hvis I blot vælger en pumpe med høj fremløbstemperatur.

Hvor mange M² kan en luft til vand varmepumpe opvarme?

Typen af varmepumper, der sælges til privat forbrug kan købes op til omkring 400 m², men det er muligt at koble flere monoblokke sammen eller f.eks. have en meget stor til gulvvarmen og en mindre til brugsvand. En monoblok med 20 kWh kapacitet kan klare en meget stor bolig. Boligens isoleringsgrad har meget stor betydning, så der kan ikke gives et antal max M² en varmepumpe kan opvarme. I et helt nyt hus kan en varmepumpe sagtens opvarme 800 m², men snakker vi gammelt hus fra 1900 tallet som ikke er blevet efterisoleret, ja så er vi langt lavere i m².

Hvad koster luft til vand varmepumpe om måneden?

Det afhænger naturligvis af husstandens forbrug og af hvilken varmepumpe som vælges. Forvent en levetid på varmepumpen på omkring 20 år og forventet forbrug, der koster meget mindre end olie, gas og el. Med elvarme er det let at beregne, da du kan forvente en strømregning på mindst 4,5 gange mindre. Hertil kommer udgiften til varmepumpe. Skifter I fra Elvarme til varmepumpe, vil pumpen være tilbagebetalt i løbet af en overskuelig tidshorisont og på lang sigt vil det være en rigtig god investering. Eksempel på udregning af varmepumpe ugift pr. måned: Tidligere forbrug på elvarme Kr. 20.000 pr. år Montering af varmepumpe Kr. 80.000 Tidligere månedlig udgift Kr.  1.666,- Ny månedlig udgift til forbrug Kr. 370,- Hertil kommer udgiften til varmepumpen. Finansieres den med lån over 10 år med en årlig rente på 6% vil udgiften på de 80.000 ende med at koste Kr. 143,000. Fordeler vi udgiften over 10 år er det pr. måned Kr. 1.191 Samlet månedlig udgift Kr. 1.561,- Efter 10 år er prisen kun 370,- pr. måned. TIP: Har I friværdi i boligen, så kan det muligvis betale sig at omlægge lån eller få lån i friværdien til en varmepumpe, hvor renten er lavere end de 6% benyttet i eksemplet ovenfor. Der er også mulighed for at få omkring 24.000 i energitilskud til en varmepumpe, som ikke er indregnet.

Ekstra eksempel på udgifter til luft til vand varmepumpe i drift

Lad os tage et meget generelt eksempel, hvor alle tal er Ca. tal. Et hus på ca. 140 kvm, der tidligere har været opvarmet med en gammel oliekedel, der yder ca.. 0,75% og et årligt forbrug på 2400 liter olie. Et meget typisk eksempel, der er let at gange op eller ned. Et gammelt oliefyr yder godt 10 kwh pr. liter olie og derfor, har forbruget pr. år omregnet til kWh været = 24.000 kWh. Og dermed ved vi nu, at boligen har et kWh behov for varme på 18.00 kWh. (2400 x 0.75) Vi ved dermed at vi har en bolig der er isoleret så den kan varmes godt op for 18.000 kWh pr år. Nu er det ret simpelt at finde det årlige driftsbudget ved at se på varmepumpernes ydeler. Vælger du en varmepumpe med en SCOP værdi på 3,2, jaså er det ganske enkelt at dividere de 18.000 med 3,2 0g du har nu det faktiske forbrug som kan ganges med din elpris. F.eks. 18.000 / 3,2 x 1,25 = 7.031,25 kroner pr. år. Vælger du en luft til vand varmepumpe, der yder 3,8, vil regnestykket ende på = 5.921,- Altså ca. 493,- om måneden Det er derfor enormt vigtigt, at sørge for så høj en SCOP som muligt. Hvorfor ganger I med 1,25 på El? Det er fordi du kan få el til pris uden statsafgift, når du bruger over 4.000 kWh. Du skal blot logge på BBR og ændrer din bolig til Elopvarmet, da vil alt elforbrug ud over 4.000 kwh årligt være uden afgifter og meget lavt – dog svingende alt efter hvor i landet du bor og hvilket el-løsning du er på.

Varmepumpe FAQ

Vi ser her på de mest efterspurgte svar på fakta og viden om varmepumper i Danmark

En luft til luft varmepumpe koster fra ca. 9.000 og op til omkring 25.000 for de bedste.

Priserne på luft til vand varmepumperne begynder ved ca. 40.000 ekskl. montage.

De fleste vælger dog et samlet anlæg, der kommer op på omkring 100.000 i snit.
Her vil der være tale om mærkevarer og varmtvandsbeholder.

Mere om priser på varmepumper

En luft til luft varmepumpe kan ikke opvarme hele huset uden store udfordringer.

Luft til luft varmepumpen er bedst at have i stuen og der vil den opvarme uden problemer, alle tilhørende lokaler skal have åbne døre og de vil også få gavn af varmen, men det vil som udgangspunkt være en god ide, men en supplerende el-radiator i de værelser der er længst væk fra varmepumpens placering.

Luft til luft varmepumpen kan ikke skyde varm luft over i et tilhørende lokale eller måle temperaturen der. Den måler temperaturen i fjernbetjeningen eller hvor den er opsat og sørger for der er den varme som den er indstillet til at leverer.

Forvent derfor ikke at en luft til luft varmepumpe kan opvarme hele boligen.

En luft til vand varmepumpe kan dog nemt opvarme hele huset, selv ud i de fjerneste værelser.
Det er fordi at varmepumpetypen sender varme ind i boligen via et vandbåret system f.eks. gulvvarme eller radiatorer.

Der er ikke lavet en uvildig test af varmepumperne på det danske marked og vi kan derfor ikke præsenterer en liste over de bedste varmepumper.

Men vi kan fortælle dig hvad du skal se efter.

– Hvilken SCOP værdi kan pumpen leverer?
– Hvor mange års garanti er der og hvilke krav er der for at opretholde garantien?
– Hjælper sælger med ansøgning om energitilskud?

De mest solgte luft til vand varmepumper i Danmark er i øjeblikket fra Bosch, Panasonic og Vaillant.

Varmepumperne med luft til vand kan leverer over 5 gange så meget varme retur som du sender ind via strøm.

En elradiator leverer 1:1 og har du elvarme vil du derfor kunne opnå 500% billigere varme.
Har du et effektivt træpillefyr vil forskellen være meget mindre, men strøm er billigere end de hundedyre træpiller og derfor giver det også mening – Følgende kan spare:

– Har du elvarme, så skift
– Har du et oliefyr, så skift
– Har du et træpillefyr og ikke adgang til gratis træpiller, så skift
– Har du hundedyr fjernvarme, så skift

Des mere effektiv opvarmning du har nu, des længere tilbagebetalingstid.

En luft til vand varmepumpe med A+++ er billigere i drift end alle de ovenstående varmekilder og du har mulighed for at effektiviserer endnu mere ved at investerer i et solcelleanlæg på længere sigt

Strømmen er forholdsvist dyr her i april 2022, men det forventes at falde igen i løbet af året.

Prisen for en samlet installation ligger på omkring 100.000 inkl. montering.
Der er meget stor forskel i prisen på de billige noname løsninger uden lang garanti og mærker som f.eks. panasonic.
Tør du købe dem uden mærke, kan du komme helt ned i 50.000,-

Det er meget svært at svare på, da det naturligvis afhænger af hvilken varmepumpe I vælger og hvordan I bruger den.

Husets isoleringsgrad har også enormt meget at sige.

Generelt er det dog en meget effektiv og billig måde at opvarme på, hvor kun billig fjernvarme kan konkurrere.

Rigtigt mange vælger at få monteret et solcelleanlæg efter et par år, ganske enkelt fordi strømforbruget og varmeregningen på strømmen, bliver langt mere simpel at forstå.

Det bliver med andre ord langt mere simpelt at forstå, hvor meget der kan spares i udgifter hver måned ved at få solceller.

En stor familie kan nemt spare udgiften til både solceller og varmepumpeanlæg hjem på under 10 år -og efter de 10 år, ja så er det næsten gratis varme og strøm.

I langt de fleste tilfælde vil et luft til vand varmepumpeanlæg hurtigt kunne betale sig hjem via besparelserne.

Du skal bo i et område med super billig fjernvarme for at det ikke kan betale sig, at investere i en luft til vand varmepumpe.

Selve installationen af en luft til vand varmepumpe koster omkring 6.000 kroner. Skal der afmonteres gammelt anlæg og køres væk, kan det koste lidt mere, men det er omkring 35.000 I skal regne med.

Svaret er ganske enkelt JA, dog ikke hvis du på din adresse kan tilkobles billig fjernvarme
Billig fjernvarme er ganske enkelt det billigste overhovedet som du kan opvarme boligen med

Det kommer helt an på hvordan du vil bruge den.
En luft til luft varmepumpe, kan give dig billig varme, men den kan ikke give boligen varmt vand til bad og opvask.
Bruger du den til opvarmning af boligen, er den 5 gange billigere i drift end traditionel elvarme.

Du kan med andre ord fint skifte fra elvarme til en luft til luft varmepumpe i stuen og bibeholde varmtvandsbeholderen med el-patron til at lave badevand og gerne et par elradiatorer i boligens værelser længst væk fra stuen.

Udgiften kommer helt an på hvilken type og mærke ud har installeret og boligens isoleringsgrad, ja og hvordan I benytter varmt brugsvand i boligen.

Det er med andre ord meget svært at give et nøjagtigt brugbart svar på.

Men forvent det er

– ca. 5 gange billigere end El-varme
– Ca. 30% billigere end træpiller
– Ca. 50% billiger end oliefyring

En luft til luft varmepumpe kan opvarme en stor stue og de nærmeste lokaler, men ikke kælder og 1 sal.
Forvent det kun er i et plan, der varmes og primært i det lokale den er monteret.

En luft til vand varmepumpe er noget helt andet, den kan varme hele huset – også etager i kælder og på 1 sal.

Kan en varmepumpe opvarme et helt hus?

Ja hvis det er en luft til vand varmepumpe. En luft tilluft varmepumpe kan primært opvarme det rum den er monteret i, resten af boligen skal I ikke forvente bliver varmet op.

Prisen på en luft til luft varmepumpe inkl. montering ligger på omkring 20.000 i snit.

Prisen for en luft til vand varmepumpe inkl. montering ligger på omkring 100.000 i snit

Luft til vand varmepumpe diagrammer

Luft til vand varmepumpe monoenhed (uden vandtank)

Her er alt samlet i enheden udenfor, så der spares plads indenfor. Den er mere økonomisk og fylder mest udenfor, så de fleste synes godt om løsningen.

Dette diagram viser en monoenhed, der laver varmt vand til gulvvarme og brugsvand direkte UDEN en varmtvandsbeholder.
Det er typisk egnet til boliger med få brugere.
Luft til vand varmepumpe mono

Luft til vand varmepumpe splitenhed

Her er der både en enhed udenfor og en mindre indenfor.

Fordelen er at du ikke skal udenfor, når der skal reguleres, det gør du på indeenheden.

luft til vand varmepumpe diagram