Fiber bredbånd

Fiber bredbåndFiber bredbånd stikker lidt uden for området Enrgi.dk behandler, men da langt de fleste energiselskaber i Danmark har valgt at investerer i fiber netværk, vil vi også se lidt nærmere på området her.

Fiber og energiselskaberne

Energiselskaberne er reguleret gennem forskellige typer lovgivning og er derfor ikke 100% ”frie” virksomheder uden forpligtelser mht fremtidige investeringer.

Det har dog været muligt, at investerer i fiberkabler og tilhørende teknologi, hvis der var overskud i et energiselskab -og det har der i særdeleshed været.

Fiber blev set som fremtidens internet og dermed også en solid investering og derfor påbegyndte store dele af de danske el og varmeværker opbygningen af fibernet til deres lokale kunder.

De r var ikke nogen synderlig intern koordinering og derfor har vi i dag et fibernet, der dækker sporadisk i landet uden nogen form for system.

Og dog.

Fra godt 8 år siden dannede en del af energiselskaberne et fælles selskab, der tager sig af administrationen ved navn WAOO.

I dag er langt de fleste af de selvstændige små fibernet rundt omkring i landet under administration hos WAOO, så man som kunde kun skal ringe ét sted hen for at blive opkoblet eller skifte pakke etc.

WAOO dækker ikke hele Danmark

Ud over energiselskaberne har andre også være i gang med fiber og det er bl.a. TDC og Stofa.

De har opbygget deres eget netværk og dækker også kun områder af landet.

Den noget komplekse sammensætning og ikke mindst dækning af landet, gør det imidlertid ikke nemt at gennemskue om det overhovedet er muligt, at blive koblet op til fiber på sin adresse.

Kan jeg få fiber bredbånd

For at gøre det mere gennemskueligt, har selskaberne der tilbyder fiber i Danmark gjort det muligt,a t indtaste en adresse på deres hjemmesider og se om det er muligt a bliver koblet op.

Du kan tjekke det her:

WAOO – pletvist i Jylland og på Sjælland
Hiper – Pletvis Jylland og Sjælland
Stofa – Kun sønderjylland og Ærø

Er fiber internet hurtigt?

Ganske enkelt JA.

Der anvendes en teknologi, der gør det muligt at sende og modtage med samme hastighed og det gør Fiber internettet enormt hurtigt i alle situationer.

Det er yderst velegnet til store familier, hvor der både streames film og spilles computerspil samtidigt.

Det kan klare langt højere belastninger og I vil som familie opleve problemerne med internettet helt forsvinder – primært derfor er WAO da også kåret som det bedste internet 4 år i træk.

Hvordan installeret fiber?

Fra boligens skel skydes et fiberrør gennem jorden ind til husmuren.

Herefter kommer en lokal elektriker og laver selve boringen ind gennem soklen og monterer stik samt router inde i huset.

Man kan hos de fleste selskaber selv vælge hvor boringen i soklen skal være, men der må kun være en meter fra hullet i soklen til nærmeste stikkontakt, da routeren inde i huset skal tilsluttes en kontakt.

Den del vil du få udførlig vejledning til fra det selskab du vælger.

Routeren laver et WiFi netværk i boligen, hvor TV, PC, Ipad og mobiler kan tilkobles.

Skal I have TV i flere rum, skal der tilkøbes leje af ekstra boks pr. rum.

Hvad koster det?

Fibernet er billigt, hvis I skal have en hurtigt forbindelse, men dyrt hvis I kun vælger en langsom, så det er kun billigt, hvis I har et stort behov i familien.

Den langsomste linje på 10/10 sælges hos WAOO til 229 og den mest valgte på 300 / 300 mbit ligger på Kr. 369,-

Er du heldig at bo i et område Hiper dækker og har du ikke behov for TV, så kan hiper lave en 1000/1000 mbit linje til dig for kun 339 pr. måned.