Energioptimering af hus

Der er i stigende grad kommet fokus på miljøet og global opvarmning igennem de seneste år, og problematikken er efterhånden blevet en del af alles bevidsthed. Flere og flere vælger at lave livsændringer ved for eksempel at droppe kød eller at lade bilen stå. Det er dog langtfra alle tiltag, som kræver en daglig og vedvarende indsats fra din side. Faktisk kan du gøre en rigtig stor forskel, hvis ud bare energioptimerer dit hjem.

En energioptimering gavner ikke kun miljøet. Du vil også komme til at opleve økonomiske besparelser, så det kan være en rigtig god investering, hvis du for eksempel har friværdi i din bolig. Herunder kan du læse mere om de fem bedste måder at energioptimerer din bolig. Her er der naturligvis også taget højde for både pris og effekt af energioptimeringen.

Kontroller isoleringen i dit hus

Generelt kan du være ret sikker på, at jo nyere dit hus er, des bedre er isoleringen. Huse skal dog ikke være særlig gamle før deres isolering er mangelfuld, og her kan det være nødvendigt med en smule efterisolering for at forbedre varmeregnskab.

Først og fremmest skal du kontrollere isoleringen på dit loft. Det skyldes ganske enkelt, at varmen i dit hus stiger opad, og derfor vil der typisk være det største varmetab igennem taget på dit hus. Samtidig er husets lofts også ofte det nemmeste sted at efterisolere. Ofte kan du nøjes med at lægge et ekstra lag isolerende materiale ud, hvilket er ufatteligt billigt og ofte er investeringen tjent ind efter ganske få vintersæsoner.

Du skal naturligvis også kontrollere væggene i din bolig, men her kan det være mere vanskeligt at efterisolere. Det nemmeste er oftest at hyre fagfolk til at blæse ekstra isolerende materiale ind i husets vægge.

Udskift gamle vinduer

Ældre vinduer kan nemt fungere som kuldebroer, der skaber stort varmetab i dit hjem. Det gør dem til en udgift, og derudover forringer de også indeklimaet.

Med nye energivinduer kan dine vinduer i stedet blive en kilde til energi, fordi energivinduer er gode til at udnytte solens varme og samtidig mindske varmetab.

I mange ældre huse er det nok med tolagsvinduer, men hvis du virkelig vil energioptimerer, kan det være en god investering øjeblikkeligt at vælge vinduer med tre lag.

Kig på dit elforbrug

Energioptimering handler ikke kun om varmeforbrug. Det er også værd at kigge på dit elforbrug. Det kan være en god idé at gennemgå dit hjem og eventuelt udskifte gamle og energislugende hvidevarer.

Et andet godt trick er også at investerer i elskinner med energisparefunktion. På den måde undgår du for eksempel, at din elektronik står på standby og sluger strøm uden grund.

Invester i solceller

Der er kommet forskellige afgifter på solceller, men derfor er solceller stadig en rigtig god forretning, hvis du gerne vil producere din egen el. Solceller er en miljøvenlig måde at producere elektricitet, og de kan endda blive en overskudsforretning, hvis du producerer mere el end du bruger, da du kan sælge elektriciteten videre.

Det vil kræve en økonomisk investering at installere solceller på din bolig, men derefter vil solceller være en passiv energikilde, som ikke kræver særlig meget vedligehold. Det er oftest kun nødvendigt at holde solcellerne rene, og så klarer de resten.

Hvis du overvejer solceller, skal du naturligvis først kontrollere lokalplanen. Der kan være forhindringer i forhold til at få tilladelse. Kort sagt må du aldrig begynde at installere solcellerne uden at have dine godkendelser i orden. Derudover skal du også have et velegnet tag, som enten er syd- eller østvendt, så du får optimalt udbytte af solens energi.

Overvej en ny opvarmningskilde

Det føles godt at bo i et energioptimeret hus, men du kan gøre endnu mere, hvis du også vælger at udskifte din opvarmningskilde. Der findes i dag rigtig mange forskellige alternativer til traditionel fjernvarme. Mange af disse alternativer er meget billige, så det handler blot om at finde den bedste løsning til dit hjem.

En luft til luft varmepumpe er fantastisk til mindre huse som for eksempel sommerhuse, men den vil sjældent være tilstrækkelig til en villa. Her kan du i stedet overveje et jordvarmeanlæg, som i praksis også minder meget om fjernvarme, da du stadig kan bruge radiatorer, gulvvarme og lignende.

Det er en god idé at få en fagperson ud, hvis ud har behov for hjælp med at vælge en ny opvarmningskilde. Det er en stor beslutning, så det kan være en god idé at få råd af en fagmand.