LED teknologi

De seneste årtier har der været et udbredt fokus på at skabe grønnere og mere bæredygtige løsninger, der alle skal bidrage til at passe bedre på vores miljø og bruge jordens sparsomme ressourcer på fornuftig og bedst mulig vis. Når det kommer til belysning, er LED (Light Emitting Diodes) på mange måder det nyeste skud på stammen, og vi har da tidligere også anbefalet at erstatte de gamle glødepærer med LED. Det skyldes primært de mange fordele, der er forbundet med teknologien. Her har vi langt hen ad vejen at gøre med en banebrydende teknologi, der med tiden kan overtage markedet helt og deri udfase mange af de løsninger, vi gør brug af i dag.

LED i et historisk perspektiv

Til trods for at være det nyeste skud på stammen, har LED-pæren en lang historie, der går næsten lige så langt tilbage som glødepærens. Det var den engelske ingeniør Henry Joseph Round, der i 1907 første gang opdagede fænomenet elektroluminescence, der beskriver materialers evne til at lyse op, når de tilsættes strøm. På grund af den manglende varmeafgivelse kaldes lyset for koldt. Først langt senere blev hans opdagelse for alvor fuldt til dørs. Det skete i 1962, hvor det lykkedes den amerikanske ingeniør Nick Holonyak at udvikle en lysdiode, der udgav et rødt lys. I dag anses han for at være lysdiodens fader. Siden blev der arbejdet på at forbedre lysstyrke og effektivitet samt skabe et større udvalg af farver og anvende billigere materialer. Med opdagelsen af det blå lys i 1990’erne blev der for alvor banet vej for LED-teknologiens mange anvendelsesmuligheder.

De mange fordele ved LED

Ligesom at spare på varmen kan bidrage til at mindske udgifter, kan brugen af LED-pærer også hjælpe til at holde dine udgifter nede. En af de åbenlyse fordele ved LED-pærer er nemlig, at de er holdbare og effektive og deri bruger langt mindre strøm. Det er selvfølgelig godt nyt for både din elregning og miljøet. Ud over at anvende energien på bedst mulig vis og have titlen som det mest bæredygtige lys, gør LED-teknologien det samtidig muligt at skifte farve på enhver bygningsfacade på samme vis, som havde det været den ikoniske og verdensberømte Bellagio-bygning i Las Vegas, som blev bygget af forretningsmanden Steve Wynn. Netop denne mulighed er der selvfølgelig en lang række virksomheder og institutioner, der i dag har fået øjnene op for og derfor benytter LED til at oplyse ikke bare deres facader, men også deres logoer og reklamer.

LED belysning

Som privatperson kan du i dit hjem ligeledes lege med de mange muligheder, der er forbundet med LED belysning. En af de absolutte fordele er, at du selv kan styre sammensætningen af farver i dioderne. Det betyder, at du kan skabe et lys, der understøtter enhver lejlighed eller situation. Om morgenen kan du for eksempel have et blidt og varmt lys, der føles rart at vågne til, mens du ved andre lejligheder, der kræver større synlighed kan øge belysningen og gøre den mere skarp. Disse funktioner er på alle måder banebrydende, hvis man sammenligner med andre løsninger som for eksempel sparepærer og lysstofrør, der udelukkende giver et koldt og forholdsvist trist lys. Med LED kan du på mange måder skabe en atmosfære i dit hjem, der forbedrer din velvære og gør dit inde- og udemiljø langt mere sundt at færdes i. Den fordel er der flere og flere, der har fået øjnene op for, og derfor kan du i dag finde interessant inspiration til, hvordan du kan indrette dit hjem med LED samt indkøbe blandt andet LED-lyspaneler, der giver dig mulighed for at ændre på lysstyrken. Samtidig slipper du for at skulle skifte pærer for ofte. Levetiden for en LED-pære er nemlig omkring 10-25 år, mens en sparepære for eksempel kun har en levetid på omkring 6-10 år.

LED lys

Der er altså mange fordele forbundet med LED, og mon ikke at langt flere virksomheder, institutioner og privatpersoner vil få øjnene op for disse fordele i nærmeste fremtid. I hvert fald arbejdes der kontinuerligt på at forbedre teknologien, så den fremover vil være den foretrukne på markedet.